Ócó, kici bevándorlászi kötvény

Fotó: Imaginechina / Xu jingbai

-

Hitelre vagy akár fél áron is árulják a magyar állampolgárságot jelentő állampapírt kevésbé módos kínai, vietnami polgároknak.


Már a látszatra sem adnak a letelepedési kötvényt forgalmazó offshore cégek, miután hitelre is árulják a magyar tartózkodási engedélyt – írja a Magyar Nemzet. Sőt, fél áron is hozzá lehet jutni a papírokhoz, igaz, akkor a befizetett összeg nem jár vissza.

A kínai ügyfelek akár hitelre is vásárolhatnak letelepedési kötvényt, sőt nem kell kifizetni a teljes árát sem a 300 ezer euróba, azaz 93 millió forintba kerülő állampapírnak. A lap információi szerint fél áron, 130-150 ezer euróért is letelepedési engedélyhez juthat a kevésbé módos kínai és vietnami állampolgár.

A Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű közvetítőcég ebből nem is csinál titkot, hiszen honlapján is nyíltan hirdeti a hitellehetőséget. (A cég angol nyelvű honlapja ezeket az információkat nem tartalmazza, csak a kínai verzióban lehet róluk olvasni.) A bankhitelt a Magyar Nemzet információi szerint a China Construction Bank nevű pénzintézet nyújtja.

A hitelkonstrukció alapján a bank kiegészíti a kötvény árát, viszont az állampapír futamidejének lejártakor az ügyfél nem kapja meg az általa befizetett 130-150 ezer eurónyi összeget. Az alku része, hogy a visszajáró pénzt a közvetítő vállalkozás és a bank osztja el egymás között. De nem akárhogyan: az ügyre rálátó források szerint a bank csak a – nemzetközi viszonylatban is kiugróan magas – kamatot kapja meg, ami több mint kilencmillió forint. A kajmán-szigeteki közvetítőcég azonban még ennél is jobban jár, hiszen az elvileg jogos kamatnak a többszörösét, 130-150 ezer eurót tehet zsebre a 45 ezer eurós közvetítői díjon felül. Ez lényegében azt jelenti, hogy a 93 millió forintos kötvény eladásából 54-60 millió forintos haszonra tesz szert a cég, ami felfoghatatlan mértékű, 58-64 százalékos profitnak felel meg – írja a Magyar Nemzet.