Obamát is megindította a szíriai tudós szívszorító története

-

Az amerikai elnök személyesen üzent annak a szíriai tudósnak, akinek a története pár napja jelent meg az interneten. A férfi feleségét és testvérét bomba tépte szét Szíriában, két gyerekével két éve Törökországban él, gyomorrákja van, és egyike azon keveseknek, akikről Amerika eldöntötte: megengedi, hogy letelepedjenek az országban.


A Humans of New York egy öt éve alapított fotó- és riportblog a New York-iakról, amit egy akkor épp munkanélkülivé váló fiatal fotós indított, és amelynek azóta már több mint 16 millió követője van a Facebookon – kétszer annyi, mint New York lakóinak száma.


Az alapító nemrég Jordániában és Törökországban járt, és meginterjúvolt néhányat azok közül a menekült családok közül, akik több hónapig vagy évig tartó biztonsági vizsgálatokon és teszteken átesve hamarosan Amerikába költözhetnek.

Ebben a sorozatban jelent meg annak a középkorú szíriai tudósnak a története, akit két gyerekével a Michigan állambeli Troyba költöztetnek Isztambulból.


(1/7)  “My parents were supportive of my education, but they didn’t direct me.  My father was a farmer and my mother was...

Szerző: Humans of New York2015. december 8.

Megszenvedtem az álmomért

„A szüleim mellettem álltak a tanulmányaim során. Apám földműves volt, anyám háztartásbeli. Nem tudtak sokat a tudományról. Személyes indíttatásból akartam tudós lenni. A főiskolát egész Szíriában a harmadik legjobb eredménnyel végeztem. Esténként építkezéseken dolgoztam, hogy fedezni tudjam a tanulmányi költségeket. Már tizenévesen is rám bízták építkezések irányítását. Az egyetemet az évfolyamelsők között végeztem el, a PhD-hez ösztöndíjat kaptam. Megszenvedtem az álmomért. Mindent odaadtam érte. Ha volt 100 lírám, könyvet vettem belőle. Arra vágytam, hogy nagyszerű tudós legyek, és adhassak valami maradandót az emberiségnek."


(2/7) “Our marriage wasn’t arranged.  We married out of love.  We met when we were students at university.  She was...

Szerző: Humans of New York2015. december 8.

„Voltak jó és rossz napjaink, de mindig együtt voltunk"

„A házasságunkat nem megszervezték, szerelemből házasodtunk össze. Az egyetemen találkoztunk, a feleségem jogot tanult. Együtt alapítottunk családot. Nagyon modern családi életet éltünk. Voltak jó és rossz napjaink, gazdag és szegény napjaink, de mindig együtt voltunk. Mindig együtt étkeztünk és jó iskolába járattuk a gyermekeinket. A lányom orvosnak tanult, a fiam pedig a legokosabb volt az osztályában. Jól ismertek minket, és senkinek sem volt velünk gondja. Egyetlen párthoz vagy hatalomhoz se volt közünk. Őszintén mondom, mindenki szeretett minket."


(3/7) “I built this compound for my family.  I saved the money for it, I designed it myself, and I oversaw the...

Szerző: Humans of New York2015. december 8.

Az első rakéta a sárga házon vágott keresztül, és a rózsaszínben robbant fel

„Ezeket a házakat én építettem a családomnak. Én spóroltam rá össze a pénzt, magam terveztem és én felügyeltem az építkezést. Az első rakéta a sárga házon vágott keresztül, és a rózsaszínben robbant fel. A kormány gyalogság elleni rakétája volt, amit nem arra terveztek, hogy lakóövezetekben használjanak. 116 kis bomba volt benne, és mindegyik tele volt szögekkel és repeszekkel. A rózsaszín ház a bátyámé és a családjáé volt, és a bomba az egész családot darabokra tépte. A második rakéta a zöld házban ért földet, de nem robbant fel. Ez az én házam volt. Ha felrobbant volna, most nem lennének gyerekeim. De csak a felső szintet rombolta le, ahol a feleségem és a lányom tartózkodott. Tizenhat ember halt meg a támadásban, heten közülük a családtagjaim."


(4/7) “I was overseeing a project outside the city when the missile hit my house. Nobody was around to help, so my son...

Szerző: Humans of New York2015. december 8.

A fiamnak kellett az anyja maradványait és a nővérét kihoznia a házból”

„Épp a városon kívül felügyeltem egy projektet, amikor a rakéta eltalálta a házamat. Senki nem volt ott, hogy segítsen, így a fiamnak kellett az anyja maradványait és a nővérét kihoznia a házból. Akkor volt 14 éves. Annyira okos volt, osztályelső. Már nem ugyanaz, aki volt. A történtek után állandóan azt írta a füzetébe: mama. Egész éjjel sírt. Két év telt el, de még mindig sokat szenved. Nehezére esik koncentrálni, és nagyon könnyen elfárad. A lányomnak, aki szintén a házban volt, még mindig ott a repesz a nyakában. Túléltük, de lelkileg meghaltunk. Minden véget ért számunkra azon a napon. Ez volt a sorsunk, nekünk ez jutott az életből."


(5/7)  “Everything that wasn’t destroyed in our house was stolen over the next two days.  We left with nothing.  I can’t...

Szerző: Humans of New York2015. december 8.

Az egyetem az én könyvemből oktat, de munkát nem kapok

„Mindent, ami nem ment tönkre a házunkban, a következő két napban ellopták. nem maradt semmink. Még ennek a lakásnak a bérét sem tudnám kifizetni. Két éve vagyok Törökországban, de csak vegetálok. Nincs életem, nincs becsületem, és a gyermekeim nem járnak iskolába. PhD-m van, de letelepedési engedély nélkül nem dolgozhatok. Van itt olyan egyetem, amelyik abból a könyvből oktat, amit én írtam, de munkát nem kapok. Hogy megéljünk, terveket készítek, amit török állampolgároknak adok oda, akik hasznosítják, és éppen annyi pénzt adnak, ami a költségeket fedezi. Ebben az évben egy 250 épületből álló projektet terveztem, és talán az egy százalékát kaptam annak, amit egy török állampolgár kapott volna. Itt nincs becsülete a munkámnak, csak a pénzt tisztelik."


(6/7)  “I had no problems before the bombing.  I think the cancer came from my sadness and my stress.  It’s in my...

Szerző: Humans of New York2015. december 8.

A gyomromban van, és egyre jobban fáj

„Nem voltak problémáim a bombázás előtt. Azt hiszem, a rákot a szomorúság és a stressz okozta. A gyomromban van, és egyre jobban fáj. Most is csak azért tudok beszélni, mert fájdalomcsillapítót vettem be. Alig tudok enni, és belsőleg vérzek. Öt itteni kórházban voltam. Azt mondták, nem tudnak mit tenni, főként mert nincs biztosításom. Egy amerikai barátom azt mondja, hogy ez egyszerű műtét, de az idővel futok versenyt. A rák terjed, és azt hiszem, hamarosan kilép a gyomorból. És akkor nincs mit tenni.”


(7/7)  “I still think I have a chance to make a difference in the world.  I have several inventions that I’m hoping to...

Szerző: Humans of New York2015. december 8.

Még itt vagyok

„Még mindig úgy hiszem, van esélyem hozzájárulni a világhoz. Több találmányom van, amelyeket szeretnék levédetni, ha Amerikába érek. Az egyik találmányomat már most is használják az isztambuli metróban, hogy a metrókocsik mozgásából elektromosságot állítsanak elő. Vannak vázlataim egy olyan repülőgéphez, amely 48 órát képes repülni üzemanyag nélkül. Olyan eszközön dolgozom, amely hetekkel a kitörés előtt képes jelezni a földrengéseket. Csak egy helyet szeretnék a kutatásaimhoz. Ma megtudtam, hogy Michiganbe, Troyba megyünk. Semmit nem tudok róla, de remélem, biztonságos, és olyan hely, ahol megbecsülik a tudományt. Újra dolgozni szeretnék. Újra ember szeretnék lenni. Nem akarom, hogy a világ leírjon. Még itt vagyok.”


Last night  President Obama wrote a very sweet welcome note to the scientist in Tuesday's story.

Szerző: Humans of New York2015. december 10.

Ön is része annak, ami Amerikát naggyá teszi

A történet közzététele után sok ezren írtak a férfinek és a családjának a Facebookon, köztük Troy lakói, orvosok, egyetemi tanárok is, akik mind felajánlották a segítségüket.


Obama magyar idő szerint csütörtök hajnalban szólt hozzá a történethez: „Mint férj és apa még csak elképzelni sem tudom a veszteséget, amit elszenvedett. Ön és a családja igazi inspiráció. Tudom, hogy az emberek Michiganben azzal az együttérzéssel és támogatással fogadják majd, amit megérdemel. Igen, Ön még mindig hozzá tud tenni a világhoz, és büszkék vagyunk, hogy itt folytatja az álmai valóra váltását. Üdvözöljük az új otthonában. Ön is része annak, ami Amerikát naggyá teszi".

Az Egyesült Államok szeptemberben döntötte el, hogy a következő évben mintegy 10 000 szíriai menekültet fogad be, közvetlenül Törökországból, illetve Jordániából. A befogadás – amit sokan bíráltak Európában illetve az ENSZ-ben, kevesellve a befogadottak számát – nem zökkenőmentes, miután több állam is tiltakozott ellene, és számos politikus, köztük Donald Trump, a republikánus elnökjelöltségért kampányoló milliárdos népszerűséget kovácsol az iszlámellenes megjegyzésekből és hangulatkeltésből.