Obamának sietős, már le is szavazott az új elnökre

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Hetekkel az elnökválasztás kitűzött időpontja előtt leadta voksát leendő utódjára, amire Washington DC-ben is lehetőség van.


Barack Obama amerikai elnök élt a jogával, s már pénteken leszavazott Chicagóban a közelgő elnökválasztásokon, de nem közölte, kit választott.

Korábban Obama mindazonáltal már többször - az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt - Hillary Clinton elnöksége mellett foglalt állást, és az amerikai hagyományokkal ellentétben aktívan részt vesz a Clinton melletti kampányban.Az Egyesült Államokban harminchat szövetségi államban és a főváros körzetében - Washington DC-ben - lehetőség van a választás napja előtti, úgynevezett korai szavazásra.
Az elnök egyébként csak pénteken reggel hozta nyilvánosságra szavazási szándékát, miután tájékoztatták őt a Matthew hurrikán pusztításairól és a floridai helyzetről.

A korai szavazás lehetőségével négy évvel ezelőtt mintegy negyvenmillió amerikai élt. Az idén szeptember végéig csak hatezren szavaztak, de többmilliónyian jelezték, hogy még november 8.-a, az elnökválasztás hivatalos napja előtt leadják voksukat.