Obamának már van karácsonyfája

Fotó: DPA / RALF HIRSCHBERGER

-

A Fehér Házban már feldíszítették a karácsonyfákat és kiállították a mézeskalács házikókat.


A Fehér Házban hatvanhárom karácsonyfa várja az ünnepet több mint hatezer dísszel, mellettük több mint nyolcezer nagy, piros masni, műhó labdák és mézeskalács házak díszítik az elnöki rezidenciát. Az Obama házaspár – amelynek ez az utolsó karácsonya ott – az ünnepnapok nyitányaként szerdán katonacsaládokat látott vendégül. Velük együtt léphettek be az ünneplőbe öltözött épületbe az újságírók is. A bejáratnál négy ember nagyságú hóember, odabent pedig Obamáék két kutyájának, Bónak és Sunnynak a hű plasztikmása fogadja a látogatókat.

A Fehér Házban valamennyi ablakot virág- és gyümölcsgirland díszít. A szobákban gyümölcskosarak és mézeskalács házikók állnak az asztalokon. Az állami vacsorák helyszínéül szolgáló teremben „mézeskalács országot” állítottak fel, minden házikó egy-egy szövetségi államot és tengerentúli területet jelképez.

Minden fehér házbeli karácsonynak megvan a maga tematikája, ezt még Jacqueline Kennedy – John Fitzgerald Kennedy elnök felesége – találta ki. Az idei téma „Az ünnep ajándéka”. Michelle Obama ezt úgy fordította le, hogy ez nem más, mint az élet megannyi ajándéka: a család, a barátok, a hivatás, a tanulás, a jó egészség. Legóházakat és -figurákat is építettek, ezek az ünnep ajándékait jelenítik meg.

A Fehér Ház előtti óriási téren, a nemzet karácsonyfáján az égőket csütörtökön gyújtják meg, a ceremónián többek között fellép Eva Longoria színésznő és Marc Anthony énekes-színész is.