Obama utánanézett: Amerikában nincs konkrét terrorveszély

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Legalábbis csütörtöktől vasárnapig. Ha majd mégis lenne, akkor szól.


Az Egyesült Államoknak nincs „konkrét és hitelt érdemlő hírszerzési értesülése” arra vonatkozóan, hogy terroristák merényleteket terveznének végrehajtani a hálaadás napjának hétvégéjén – közölte Barack Obama amerikai elnök szerdán.

Obama a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján arról biztosította az amerikaiakat, hogy az ország hatóságai minden megtesznek biztonságuk szavatolása érdekében, és nincs félnivalójuk a csütörtöki ünnepnapon, illetve az azt követő hétvégén.

A hálaadási hosszú hétvégén az Egyesült Államokban várhatóan mintegy 46,9 millióan kelnek majd útra, hogy családtagjaikkal tölthessék az ünnepet, New York központjában pedig 3,5 millióan vesznek majd részt a hálaadásnapi parádén. A hálaadás napja a karácsony mellett a legjelentősebb amerikai családi ünnep az Egyesült Államokban, és a párizsi terrorcselekmények után a helyi hatóságok kiemelten készülnek az eseményre.

Barack Obama a sajtótájékoztató előtt James Comey-val, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával, Loretta Lynch igazságügyi miniszterrel, Jeh Johnson belbiztonsági miniszterrel, valamint nemzetbiztonsági tanácsadójával, Susan Rice-szal egyeztetett a belbiztonsági helyzetről.

Az amerikai elnök azt is hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam elleni légicsapásaikkal Washington és szövetségesei a közel-keleti dzsihadista szervezet számos kulcsfontosságú vezetőjét megölték, és a terroristák utánpótlási útvonalait is egyre inkább sikerül elzárniuk.