Obama találkozik Raul Castróval

Forrás: AFP

-

Az amerikai elnök a következő héten találkozik kubai kollégájával az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) panamai csúcstalálkozóján.


Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor kételyének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az április 10–11-ei találkozóig újra megnyithatják a havannai nagykövetséget, miként azt korábban tervezték.


„Obama elnök tudta, hogy lesz köztük interakció, amikor a csúcstalálkozón való részvétel mellett döntött. Az állami vezetők az idő nagy részét együtt fogják tölteni, tehát szót vált majd Raúl Castróval is” – mondta Roberta Jacobson, az amerikai külügyminisztérium latin-amerikai ügyekért felelős államtitkár-helyettese a washingtoni Brookings Intézet előtt.


A Juan Carlos Varela panamai elnökkel folytatandó tárgyalást leszámítva nincsen betervezve semmilyen kétoldalú megbeszélés, így azt nem tudom, hogy milyen típusú interakció várható

– tette hozzá a tisztségviselő.


A harmincnégy amerikai államot tömörítő OAS csúcstalálkozójára néhány hónappal az után kerül sor, hogy Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök december 17-én bejelentette, Washington és Havanna több mint ötven év után újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat egymással, és az Egyesült Államok megszünteti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót.

A két ország képviselői az elmúlt hónapokban többször is tárgyaltak a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről és a nagykövetségek újranyitásáról. Az Egyesült Államok a jövő heti csúcstalálkozó előtt akarta újra megnyitni havannai nagykövetségét. „A találkozó azonban hat nap múlva kezdődik (...) Nincs sok időnk” – hangsúlyozta Marie Harf amerikai külügyi szóvivő.