Obama szigorítja a fegyverviselést

-

Az amerikai elnök helyi idő szerint kedden délelőtt jelenti be, hogy miként és milyen eszközökkel kívánja korlátozni a fegyverviselést.


A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott intézkedések között szerepel a lőfegyvert vásárlók kötelező ellenőrzésének szigorítása, illetve a boltok kézifegyver árusítási engedélyét is szigorúbb feltételekhez szeretné kötni Barack Obama.


Az intézkedéscsomag keretében ezentúl minden fegyvert árusító cégnek és személynek engedélyt kell kérnie a forgalmazáshoz az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodájától (ATF), továbbá mindannyiuknak alaposan meg kell vizsgálniuk a potenciális vásárlók hátterét. Ez jelenleg csak a szövetségi engedéllyel rendelkező fegyverárusító helyek számára kötelező, de sokan árulnak lőfegyvert enélkül, például bemutatókon vagy az interneten keresztül. A tízpontos intézkedés-sorozat egyik rendelkezése azt is előírja, hogy a szövetségi államoknak információt kell szolgáltatniuk a mentális betegségekkel kezelt vagy családon belüli erőszakért elítélt személyekről. Ezzel egyidejűleg az elnök 500 millió dolláros keret megszavazást kéri majd a kongresszustól a mentális betegek helyzetének javítására.

A fegyverviselés korlátozásának kérdése hosszú évek óta központi társadalmi-politikai kérdés az Egyesült Államokban. Obama elnök minden eddigi próbálkozása a szigorításra megfeneklett a kongresszus ellenállásán. A képviselőház elnöke, a republikánus párti Paul Ryan hétfőn közleményben utasította el az elnök terveit.