Obama szerint nem tudták, hogy Törökországban puccs készül

Fotó: Getty Images / Gokhan Sahin

-

Az amerikai elnök telefonon is beszélt erről török kollégájával.


Az Egyesült Államoknak nem volt köze a törökországi puccskísérlethez - mondta Barack Obama. Az USA elnöke azt mondta, hogy a hét elején telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogannal, és értésére adta, hogy Washingtonnak nem volt előzetes tudomása a sikertelen katonai puccskísérletről.

"Teljesen hamis minden olyan híresztelés, miszerint volt bármiféle előzetes értesülésünk a puccskísérletről. Ugyanígy hazugság, hogy az Egyesült Államoknak bármilyen köze lett volna a puccshoz, és hazugok azok az állítások is, melyek szerint nem támogatjuk minden erőnkkel a török demokráciát" - mondta Obama. Az elnök szerint az ilyen híresztelések veszélybe sodorják az Egyesült Államok állampolgárait Törökországban, és gyengíthetik Washington és Ankara létfontosságú szövetségét.


Bizonyítékot kérnek

A Washingtont vádoló török híreszteléseket részben az táplálja, hogy az Egyesült Államokban él önkéntes száműzetésben Fethullah Gülen muszlim hitszónok, akit Erdogan már a múlt hét végén megvádoltak a puccskísérlet előkészítésével. Süleyman Soylu török munkaügyi miniszter azzal gyanúsította meg Washingtont, hogy támogatta a puccskísérletet.

Gülen tagadja, hogy köze lett volna a puccskísérlethez. Szerinte akár Erdogan is állhat az történtek mögött, ahogy az ellenzék, vagy a nacionalisták.

Ankara Gülen kiadását kéri az Egyesült Államoktól. Obama szerint a kiadáshoz a török kormánynak bizonyítékokkal kell szolgálnia arra, hogy Gülennek szerepe volt a puccsban, majd pedig az amerikai joghatóságok áttekintik ezeket.