Obama szerint is lehetséges, hogy pokolgép okozta a légikatasztrófát

-

Nagy kérdés, hogy Oroszország szíriai fellépése miatt történt-e a katasztrófa - mondta az amerikai elnök.


"Úgy gondolom, fennáll a lehetősége annak, hogy pokolgép volt a fedélzeten, és mi ezt nagyon komolyan vesszük" - nyilatkozott az elnök a CBS hálózatához tartozó KIRO televíziónak.


"Saját nyomozóink és hírszerzésünk sok időt fognak eltölteni azzal - mielőtt végérvényes kijelentéseket tennénk -, hogy nagy biztonsággal megállapítsák, mi történt. De nyilvánvalóan lehetséges, hogy pokolgép volt a fedélzeten" - mondta Barack Obama.

A kérdésre, hogy vajon Oroszország szíriai katonai fellépése vezetett-e a történtekhez, Obama azt válaszolta: "Ez a nagy kérdés."


Az amerikai és brit hírszerzés szerint bombát csempésztek a gép fedélzetére, a lehetséges okokról minden szereplő mást mond.


A Kogalymavia orosz légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, s a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt.

Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet.