Obama sem hagyta szó nélkül a panamai botrányt

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Globális problémának mondta az adóelkerülést Barack Obama, és egyúttal nemzetközi összefogást sürgetett. Az amerikai elnök váratlanul jelent meg szóvivője szokásos napi sajtótájékoztatóján, hogy kifejtse álláspontját a Panamából kiindult offshore-botrányról.


Az amerikai elnök szerint bár az offshore adórendszerek nem törvényellenesek, mégis világszerte gondot jelentenek, mert kihasználják az egyes országokban – így az Egyesült Államokban is – a meglévő szabályozási hiányosságokat, kiskapukat. Ez volt az első alkalom, hogy Obama reagált a Panamából indult és jószerével az egész világot megrázó botrányra.

Az elnök alattomosnak nevezte az offshore pénzkihelyezéssel történő adóelkerülést, és emlékeztetett arra, hogy ez a kérdés számtalanszor szóba került a G7-es és a G20-as országcsoport csúcstalálkozóin is. Úgy vélte, hogy bizonyos előrehaladás tapasztalható is a különböző országok pénzügyi igazgatásának nemzetközi összehangolásában, együttműködésében.

„Az egyik legnagyobb gondunk éppen az, hogy ezeknek a pénzügyi műveleteknek jó része törvényes” – fogalmazott Obama, és hangot adott – immár nem először – azon meggyőződésének, hogy az Egyesült Államokban is be kell zárni azokat a jogi kiskapukat, amelyek lehetővé teszik az „adóoptimalizáló” cégeknek az offshore ügyleteket. „Nem szabadna megengednünk, hogy az adó elkerülése jogszerű lehessen” – tette hozzá.