Obama: Partnerként fogjuk kezelni a túszul ejtett amerikaiak családját

-

Az Egyesült Államok kormánya továbbra sem tesz engedményeket a terroristáknak, de segíteni fogja az érintett családokat vagy a közvetítő harmadik feleket az amerikai túszokról folytatott tárgyalásban – mondta Barack Obama amerikai elnök.


Washington továbbra sem fog váltságdíjat fizetni, de az amerikai kormány mindent megtesz, hogy a túszul ejtett amerikaiak kiszabaduljanak. „Ha helyénvaló, a kormányunk segíthet ezeknek a családoknak a kapcsolatteremtésben, egyrészt a családtagok biztonsága érdekében, másrészt azért, hogy ne csapják be őket” – mondta az elnök.


Az elnök felülbírálta az USA korábbi gyakorlatát. Rendeletet adott ki, hogy az elnöki apparátus nemzetközi tanácsán belül hozzanak létre egy túszügyekben illetékes csoportot, nevezzenek ki elnöki különmegbízottat, és jöjjön létre egy, az FBI által koordináló csoport is. Ezek a csoportok dolgoznak majd a túszok kiszabadításán. Az érintett családok mellé kapcsolattartót rendelnek ki. A kormány a jövőben partnerként kezeli a túszul ejtett amerikaiak hozzátartozóit. Obama ugyanakkor megismételte a hivatalos álláspontot, amely szerint a váltságdíjfizetés emberrablók célpontjaivá teszi az amerikaiakat, és jövedelemforrást jelent a számukra.

Az elnök által elindított változások válaszok a tavaly az Iszlám Állam által kivégzett amerikaiak családjai által megfogalmazott panaszokra. Többen fordultak azzal a sajtóhoz, hogy a hatóságok megfenyegették őket, hogy ha megpróbálnak váltságdíjat fizetni hozzátartozóikért, könnyen bíróság előtt találhatják magukat.


Hat amerikai túsz halt meg eddig

Tavaly nyár óta az Iszlám Állam négy amerikait gyilkolt meg: James Foley és Steven Sotloff újságírót, valamint Peter Kassig és Kayla Mueller segélymunkást. Obama elnök a néhányuk lefejezéséről készített videofelvételek közzététele után rendelte el, hogy az dzsihadisták ellen Irakban és Szíriában légicsapásokat indítsanak.

Az elmúlt hónapokban további két amerikai vesztette életét fogságban: Luke Somers újságíró Jemenben egy sikertelen amerikai túszmentési akció során halt meg, Warren Weinsteinnel, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) alkalmazásában álló orvossal pedig Pakisztánban végzett véletlenül egy amerikai dróncsapás.


Katonáért már fizettek, de „az más volt”

Az Iszlám Állam több más nemzetiségű nyugati túszt szabadon engedett, miután váltságdíjat kapott értük. Az Egyesült Államokban azonban mind a kormányzat, mind magánszemélyek számára tilos a terroristáknak fizetni vagy más engedményt tenni. Ezt a törvényi előírást a szerdai elnöki bejelentés nem változtatta meg, de az igazságügyi minisztérium a jövőben a váltságdíjat fizetni kész családok esetében eltekint majd annak érvényesítésétől – mint ahogy emiatt a múltban sem indított eljárást.

Az amerikai kormány az érvényben lévő tilalom ellenére tavaly tárgyalásokba bocsátkozott a tálibokkal az általuk Afganisztánban foglyul ejtett Bowe Bergdahl őrmester ügyében. A katonát végül öt guantánamói fogolyért cserélték el. A Fehér Ház szerint a Bergdahlról folytatott tárgyalások megengedhetők voltak, mert az elnök elkötelezett azon elv mellett, hogy egyetlen katonát sem szabad hátrahagyni. A civil túszok hozzátartozói szerint azonban a kormányzat nem tehet ilyen különbséget amerikai állampolgárok között.