Obama: Oroszország nem jelent valódi fenyegetést

Fotó: Europress/AFP/Georges Gobet

-

Az amerikai elnök szerint nem kell tartani az oroszoktól, hiszen csak egy regionális hatalom, amely csak a közvetlen szomszédaira jelent veszélyt. Az oroszok nem azért agresszívak, mert erősek, hanem éppen azért, mert gyengék, mondta Obama.


Barack Obama a tegnapi hágai nukleáris találkozó és a G7 ülése, valamint a szerdai brüsszeli EU-USA csúcs között beszélt, többek között az ukrajnai helyzetről. Bár a mai egynapos csúcson a gazdaság, a nemzetközi stabilitás és biztonság, valamint globális kérdések lesznek a fő témák, valószínűleg az Oroszország elleni szankciók és lehetséges ellenlépések dominálják majd az európai és amerikai vezetők összejövetelét. Az amerikai elnök egyelőre nem sürgetett több szankciót az oroszok ellen, amíg azok nem mennek a Krímnél tovább, de jelezte, a félsziget helyzete még nem dőlt el, hiszen a nemzetközi közösség nem fogja elismerni elszakadását Ukrajnától. Ugyanakkor kifejezte abbéli aggodalmát, hogy Putyin több ukrán terület elfoglalását fontolgatja. Arra szólította fel az orosz államfőt, hogy hagyja, hogy az ukránok maguk, megfélemlítés nélkül dönthessék el mit szeretnének, hiszen szerinte valószínű, hogy mint az Európai Unióval, mind Moszkvával jó viszony kiépítésére törekednének. Nem kellene arra kényszeríteni az országot, hogy döntenie kelljen a két oldal között, tette hozzá.


Az elnököt szállító konvoj Brüsszel központjában. Obama most először látogatott az „európai fővárosba” 2009-es beiktatása óta.


A NATO fel van készülve

Ami a NATO-tagállamokat illeti (hiszen közülük három is, Norvégia, Észtország és Lettország is közvetlen szomszédja Oroszországnak, ráadásul utóbbi kettőben jelentős számú orosz kisebbség él - a szerk.), Obama nem habozott kiemelni, hogy a katonai szervezet készen áll arra, hogy megvédje őket. Különbséget kell tenni a NATO-tagok és más partnerek között, ugyanis míg az előbbieket a NATO alapító szerződésének ötödik cikkelye védi (az egyik tag elleni támadás az összes tag elleni támadásnak minősül - a szerk.), az utóbbiakat, mint pl. Ukrajnát gazdasági segítséggel és az oroszokra kifejtett nyomással tudják csak megóvni. Egy Obamát kísérő magas rangú tisztviselő szerint „nem kérdés, hogy a NATO fel van készülve arra, hogy bármely szövetségesét megvédje bármilyen támadás ellen”. Az amerikai elnök egy nappal az EU-csúcs után, azaz szerdán találkozik a NATO főtitkárával, Anders Fogh Rasmussennel, hogy az európai biztonsági helyzetről beszéljenek.


Orosz enyhülés?

A csúcson résztvevő európai diplomaták szerint ugyanakkor több jel is arra utal, hogy az orosz vezetésre hatottak a gazdasági szankciók és talán nem terjeszkednek tovább „az orosz kisebbségek védelme” címszó alatt. Talán a legsúlyosabb intézkedés Putyinék ellen az ország G8-ból való kizárása volt, melynek következő, júniusi találkozóját éppen Szocsiban tartották volna. Így azonban ezentúl várhatóan Brüsszelben, G7 néven fognak találkozni a vezető gazdasági nagyhatalmak. A Kreml azóta is többször kifejezte szándékát, hogy folytatná az együttműködést gazdasági partnereivel, akár a legmagasabb szinteken is - mondta Putyin szóvivője, Dimitrij Peszkov az Interfax hírügynökségnek.


A hétfői G7-es találkozón döntötték el, Oroszország nélkül folytatják a tanácskozást a vezető gazdasági nagyhatalmak.


Úgy tűnik tehát, az elmúlt hónapok eseményei és a megszorítások gazdaságilag érzékenyen érintik az orosz államot. Hétfőn a gazdasági miniszterhelyettes azt mondta, közel 50 milliárd eurónyi tőke áramlott ki az országból 2014 első negyedévében. Talán emiatt is van az, hogy több enyhülésre utaló jel akadt az utóbbi időben: egyrészt a külügyminiszter Szergej Lavrov találkozott (ideiglenes) ukrán kollégájával, Andrij Descsicjával - annak ellenére, hogy az oroszok nem ismerik el az ideiglenes ukrán vezetést. Másrészt Moszkva engedélyt adott arra, hogy az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) felügyelői megkezdhessék munkájukat Ukrajnában, miután hónapok óta vita övezi mandátumukat. Természetesen a Krím-félszigetre továbbra se mehetnek be.