Obama olyasmire készül, amit nyolc évig sosem tett

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Az amerikai elnök jövő szerdán Baltimore-ban meglátogatja a keleti part egyik legnagyobb muzulmán központját. Az iszlám közösségi házban egy mecset is működik.


A közösségi ház a "különböző hátterű, gyarapodó lélekszámú muszlim közösség eligazodási pontjává kíván válni a befogadás és tolerancia szellemében", idézte a The Washington Post című napilap a központ vezetőjét.


Barack Obama, aki nyolc év óta először látogat amerikai mecsetbe; a Fehér Ház hivatalos jelentése szerint azért megy a központba, hogy kifejezze elismerését mindazért, amit a muszlim amerikaiak tettek az Egyesült Államokért. Az elnök ugyanakkor e vizitjével is demonstrálni szeretné a vallásszabadság fontosságát.

"Az elnök hisz abban, hogy nemzetünk egyik legnagyobb ereje éppen különbözőségeink gazdagságában rejlik, abban, hogy a különböző hitben élő és különböző hátterű amerikaiak képesek együtt élni, s hogy mindannyian ugyanahhoz az amerikai családhoz tartozunk. Ahogyan az elnök fogalmaz: a muszlim amerikaiak barátaink és szomszédaink, munkatársaink és sporthőseink, és ők azok a férfiak és nők is, akik egyenruhában védik hazánkat" - olvasható a Fehér Ház közleményében.

A The Washington Post idézi a Fehér Ház egyik volt tanácsadóját, Dan Pfeiffert, aki úgy véli, Obamai látogatásának szimbolikájára az egész országban odafigyelnek majd. "Jelenléte nagyon erőteljes üzenet az amerikai muszlimok közösségeinek".