Obama nukleáris terrortámadások miatt aggódik

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-


A világ konkrét lépéseket tett az atomterrorizmus megakadályozására, de még mindig fennáll az esélye, hogy terroristák nukleáris támadást hajtanak végre. Erről beszélt az MTI szerint Barack Obama amerikai elnök pénteken a washingtoni atomcsúcson. Kitért az észak-koreai nukleáris fenyegetésre, az orosz fegyverkezésre és az Iránnal kötött nukleáris megállapodásra.

Obama emlékeztetett arra, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet régóta nukleáris anyagok beszerzésére törekszik, és „a párizsi és a brüsszeli merényletekben érintett személyek filmre vették egy nukleáris létesítmény tisztségviselőjét”. Az amerikai elnök szerint ha az Iszlám Állam nukleáris fegyverhez jutna, felhasználná arra, hogy a lehető legtöbb emberrel végezzen.

Az amerikai elnök szerint Észak-Korea törekvései „jelentik a legközvetlenebb aggodalmakat mindannyiunk számára”. Bírálta Donald Trumpot, amiért a republikánus elnökjelölt a napokban azt mondta, elnökké választása esetén nem utasítaná el, hogy Japán és Dél-Korea atomfegyvereket fejlesszen ki.

A mostani volt a negyedik, a nukleáris biztonságról szóló nemzetközi csúcsértekezlet. A kétévenként megtartott találkozó ötletét még 2009-ben Barack Obama vetette fel. A pénteken zárult washingtoni rendezvény valamennyi előadása, találkozója a terrorizmus veszélyeiről szólt.

A találkozón jelent volt Orbán Viktor is Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Szijjártó Péter külügyminiszter társaságában. A magyar miniszterelnököt egy protokollfotó erejéig fogadta az amerikai elnök, kétoldalú találkozó azonban nem történt a magyar és az amerikai kormánytagok között.