Obama szárazföldi csapatok nélkül pusztítaná el az Iszlám Államot

Fotó: DPA / BERND VON JUTRCZENKA

-

A harc fokozását ígérte az amerikai elnök, de hangsúlyozta, hogy abba külföldi szárazföldi csapatokat bevonni hiba lenne.


A cél a (terror)szervezet megsemmisítése. (...) A harc csak akkor lehet sikeres, ha a lakosság mögötte áll. A külföldi szárazföldi csapatok katonai sikere a kivonulás után ismét megkérdőjeleződne. (...) Ezzel megismétlődne az, amit már láttunk

– mondta Barack Obama amerikai elnök hétfőn a G20 országcsoport törökországi csúcstalálkozóján.


Az amerikai elnök egyúttal hangsúlyozta, hogy Washington Szíriában követett stratégiája helyes. Obama elmondta azt is: kormánya már kezdettől fogva tisztában volt azzal, hogy az olyan csoportok számára, mint amilyen az Iszlám Állam, lehetséges egy nyugati célpontok elleni csapásméréshez szükséges képesség megszerzése. Az amerikai elnök ugyanakkor kitért arra is a párizsi vérengzéssel kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok hírszerzésének nem voltak információi egy esetleges párizsi támadásról.


Beszéltek még

A G20-csúcstalálkozón Obama előtt felszólalt:
  • Vlagyimir Putyin, aki arról beszélt, hogy a G20-csoport több állama is pénzeli az Iszlám Államot.
  • Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki hangsúlyozta, hogy a terrorizmust senki ne keverje össze a menekültek problémájával.
  • Angela Merkel a találkozót értékelve pozitívnak nevezte, hogy a résztvevők kötelezettséget vállaltak arra, hogy többet tesznek a menekültáradat leküzdéséért. Egyúttal bejelentette, hogy február 4-én Londonban konferenciát rendeznek a szíriai menekültek ügyében.


A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő országcsoport kétnapos csúcstalálkozójának résztvevői a péntek éjszakai párizsi vérengzésre válaszul megállapodtak egy sor terrorellenes intézkedésben, köztük abban, hogy együttműködnek a terroristák pénzügyi forrásainak elapasztása érdekében. Határozott fellépést helyeztek kilátásba az iszlamista szélsőségesek ellen, és ezentúl szigorúbban fogják ellenőrizni a határokat, hogy elejét vegyék a polgárháborús országokban kiképzett és harcolt, majd hazájukba visszatérni szándékozó és ott terrorveszélyt jelentő szélsőségesek beáramlásának. Erősítik továbbá a légi közlekedés biztonságát és a titkosszolgálatok együttműködését. A G20-ak megállapodtak abban is, hogy keményebben fel fognak lépni a világhálón terjesztett terrorista propaganda ellen.