Obama nem tudta megoldani, Trump pedig nem biztos, hogy akarja

Forrás: AFP

-

Az USA és Európa közötti szabadkereskedelmi megállapodást Obama elnöksége alatt már biztos nem hozzák tető alá, Trumpra vár az aláírása.


Az Európai Bizottság nyitott a szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) folytatására az Egyesült Államokkal, és reméli, hogy sikeresen lezárják azt - mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa pénteken, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadása során.

Kérdésre hozzátette, Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke korábban több eltérő kijelentést tett gazdaságpolitikai kérdésekben, most arra várnak, kiderüljön, melyek a prioritásai ezen a téren.

Felidézte, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke levelet írt Donald Trumpnak, amelyben hangsúlyozták a közös értékeket, az erős, stratégiai partnerséget EU és az Egyesült Államok között. Ebben egyúttal mielőbb egy közös csúcstalálkozó megrendezését javasolták - tette hozzá.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi kilátásai című előadásában a bizottság alelnöke a magyarországi gazdasági helyzetet elemezve kitért arra, hogy az EB Magyarországnak elsősorban az alacsony keresetűek adóterhelésének csökkentését, a közbeszerzési jogszabályok, valamint általában a szabályzói és befektetői környezet fejlesztését ajánlja.

Hozzátette azt is, fontos a közmunkaprogramban résztvevők nagyobb arányban menjenek át az elsődleges munkaerőpiacra. Kitért arra, hogy Nagy-Britannia unióból való kilépése, a Brexit erőteljesebb negatív hatást gyakorolna a szigetország gazdaságára, mint az EU 27 tagállamáéra. A bizottság előzetes számításai szerint a Brexit 2017 végére az uniós tagállamok GDP-növekedését 0,2-0,4 százalékponttal, míg Nagy-Britannia esetében 1-2,75 százalékponttal csökkentené, attól függően, hogyan történik a kilépés a közösségből - ismertette.

Valdis Dombrovskis kiemelte, a bizottság szorosabb gazdaságpolitikai és monetáris együttműködést szorgalmaz, fontos a befektetések arányának növelése, a felelősségteljes költségvetési gazdálkodás és a versenyképességet erősítő strukturális reformok megvalósítása.

Beszámolt arról is, hogy az Európai Parlament előtt fekszik egy javaslat az európai tőkepiaci unió fejlesztésére, amellyel a banki finanszírozáson túlmenően is forráshoz juthat a gazdaság. Ennek során a bankok értékpapírokká alakítják kölcsöneiket, és azokat intézményi befektetőknek értékesítik a tőkepiacon. Egyszerű, átlátható, uniformizált vagyonelemeket alakítanának ki, amelyekről a befektetők tudni fogják, mit vesznek - ismertette, hozzátéve, így biztosítva, hogy nem alakul ki a 2008-ashoz hasonló hitelválság. Ezzel együtt egyszerűsítenék a tőzsdére lépést is a vállalatok számára - tette hozzá.