Obama nem akar harcolni az oroszokkal, de mindenképp megdönti Aszadot

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

A bombázás szükséges, de nem megoldás, mondta Barack Obama Szíriáról az ENSZ New York-i közgyűlésén. Hozzátette, az USA kész a konfliktus megoldása érdekében bárkivel együttműködni, beleértve Oroszországot és Iránt is, ugyanakkor határozottan megüzente az Aszadot támogató Putyinnak, hogy a szíriai diktátort el kell távolítani.


Az amerikai elnök szerint ugyanis nincs más mód arra, hogy Szíriában véget érjen a vérontás. „Ha egy diktátor több tízezer embert mészárol le a saját népéből, az nem egy ország ügye többé” – jelentette ki.

A megoldásnak része az Iszlám Állam „mérgező”, az iszlámot a terrorizmussal azonosító ideológiája elleni harc is, mondta. Az Egyesült Államok új erőfeszítéseket fog tenni, hogy segítsen a szíriai menekülteknek letelepedni Amerikában, ígérte Obama.A nemzetközileg elfogadott normák akadályozták meg, hogy az erősebb országok rákényszerítsék az akaratukat a gyengébbekre, mondta az amerikai elnök, elismerve hogy ez a gondolkozás az USA-tól sem állt távolt. „Nem nézhetünk vissza, nem térhetünk vissza a régi konfliktusokhoz”, jelentette ki, anélkül hogy Oroszországot vagy Putyint megemlítette volna.

Obama szerint az Egyesült Államok Oroszországgal szemben bevezetett szankciói nem jelentik azt, hogy az ország újra hidegháborút akarna, függetlenül attól, hogy mit állít az orosz állami média. A Krím félszigetről és Ukrajnáról szólva megjegyezte: az USA-t ez annyiban érinti, hogy „nem nézheti tétlenül”, ha megsértik egy nemzet függetlenségét, hiszen ez másokkal is megtörténhet.


John Kerry, amerikai külügyminiszter


Kuba pár mondatban

Amerika fokozatosan meg fogja szüntetni a Kubával szemben alkalmazott embargót, mondta, mivel az 50 éven át folytatott Kuba-politika nem javított az ott élők életén, ezért meg kellett változtatni.Barack Obama negyedikként szólalt fel a közgyűlésen, Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkár, Mogens Lykketoft, a 70. ENSZ-közgyűlés elnöke, és Brazília elnökasszonya után. Vlagyimir Putyin a lengyel és a kínai elnök, valamint a jordán király után beszél majd.

Az ENSZ közgyűlésének két fő témája van: a klímaváltozás és a szíriai konfliktus, de a beszédekben várhatóan az utóbbi dominál. A beszédeken túl kétoldalú megbeszélésekre is sor kerül, a legnagyobb érdeklődés az amerikai és az orosz elnök magyar idő szerint éjszakára tervezett találkozóját övezi.


Itt követheti élőben a közgyűlést