Obama, Merkel: az oroszok vonják vissza csapataikat

Fotó: Europress/AFP/Valery Melnikov / Europress/AFP/Valery Melnikov

-

Az amerikai elnök és a német kancellár felszólította Moszkvát a katonák visszahívására, miután a NATO csütörtök este nyilvánosságra hozott műholdfelvételein 35-40 ezer, az ukrán határon állomásozó orosz katonáról számoltak be.


Barack Obama különgépének fedélzetéről beszélt Angela Merkellel. A vezetők közleménye szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok „a jelek szerint Moszkva támogatásával”, „összehangolt kampányt folytatnak”, a cél pedig az izgatás, a szabotázs, az ukrán állam aláásása és destabilizálása.

Obama és Merkel beszélt arról a találkozóról is, ahol az ukrán, az orosz, az amerikai külügyminiszter és az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottjai fognak találkozni Európában. Angela Merkel is hamarosan Washingtonba utazik.

Az amerikai és német vezető szerint fontos, hogy a nemzetközi közösség pénzügyi támogatást adjon Ukrajnának. Obama szerint az Egyesült Államoknak, az EU-nak és más nemzetközi partnereknek közben újabb szankciókra is készen kell állniuk az oroszokkal szemben.

A NATO felvételeiről itt olvashat részletesebben. Csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATő-főtitkár is az oroszok visszavonulására szólított fel.


Pénz beszél

A G7 pénzügyminiszterei úgy döntöttek, nem fogadtak el újabb szankciókat Moszkva ellen. A világ vezető ipari országaiból álló csoport (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Kanada, Japán) csütörtökön találkozott Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi tanácskozásán. Az IMF a tervek szerint 18 milliárd dollárnyi hitelt, a Világbank pedig 3,5 milliárd dollárnyi támogatást ad Ukrajnának.

Az amerikai pénzügyminiszter, az elnökkel összhangban Jack Lew azt is mondta, az USA kész „újabb jelentős szankciókat” bevezetni Moszkvával szemben. A miniszter szerint törvénytelen a Krím félsziget orosz elcsatolása.

Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminiszter és Sztepan Kubiv, az ukrán központi bank elnöke nem örülhetett Washingtonban a G7 állásfoglalása miatt, további gazdasági büntetőintézkedéseket várnának Oroszország ellen. Slapak azt mondta, hogy az IMF-hitel első részletét - a fogadásához szerinte már minden feltételt teljesítettek - Kijev nem az orosz adósság törlesztésére fogja fordítani.