Obama meghívta Trumpot a Fehér Házba

Forrás: AFP

-

Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy máris „eligazított egy csapatot: dolgozzon keményen a sikeres hatalomváltáson” Donald Trump megválasztott republikánus párti elnökkel.


Barack Obama elmondta, hogy hajnali fél négykor felhívta telefonon Donald Trumpot, és meghívta őt a Fehér Házba. Fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy „nem titok, néhány, nem jelentéktelen különbség van” közte és Donald Trump között, ám – Clintonhoz hasonlóan – hangsúlyozta, hogy az amerikai demokrácia sajátja a békés hatalomátadás.

Azt is hangsúlyozta, hogy „mi elsősorban amerikaiak és patrióták vagyunk”.

Az elnök leszögezte: az országnak az egység érzetére, befogadásra, egymás és az intézmények tiszteletére van szüksége, s egyben reményét fejezte ki, hogy Donald Trump az átmenet idején ebben a szellemiségben tevékenykedik. Arra buzdította a fiatal nemzedékeket, hogy ne legyenek cinikusak.

Obama méltatta Hillary Clinton munkásságát is, kifejtve, hogy nála jobb külügyminiszter alig akadt.

Majd úgy értékelte, hogy önnön elnöksége sikeres volt, erősebb és jobb országot hagy hátra, mint amilyen az Egyesült Államok szerinte nyolc évvel ezelőtt volt.

Az elnök végezetül megígérte: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a következő elnök sikeres lehessen. „Mindannyian azon vagyunk, hogy sikeresen egyesítse és vezesse az országot” – szögezte le.