Obama megemeli az amerikaiak bérét

Barack Obama más területeken is meghirdette a „tettek évét”, és közölte, hogy a törvényhozás nélkül is végrehajtja, amit eltervezett.


Az elnök 10 dollár 10 centre emeli a szövetségi alkalmazottak minimális órabérét. Egyben sürgette a kongresszust, hogy országos szinten ugyanennyire emelje meg a minimálbért. „Ez segíteni fog a családokon. Ezzel a vállalkozásoknak több költeni képes ügyfelük lesz. Mondjanak igent. Adjanak Amerikának fizetésemelést! - mondta az egybegyűlt képviselőknek és szenátoroknak. A többi között arról szólt, hogy az idei a „tettek éve” lesz, és ha kell, akár önerőből, a jelenleg republikánus többségű Képviselőház támogatása nélkül is fontos döntéseket tervez meghozni. Az elnök beszélt az adórendszer újraszervezéséről, az út- és hídhálózatok és általában az infrastruktúra felújításáról, az oktatás színvonalának erősítéséről és arról, hogy ha lehetséges, el kell kerülni az ország beavatkozásait és részvételét háborúkban. Az úgynevezett unió helyzetéről szóló beszédében az amerikai elnök úgy értékelte, országa jobb helyzetben vág neki a 21. századnak, mint bármely más ország a Földön. Ezt azzal támasztotta alá, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta öt éve nem volt ilyen alacsony, élénkül az ingatlanpiac, az iparban az 1990-es évek óta először munkahelyek jöttek létre, és csaknem 20 év óta először több kőolajat termelnek ki Amerikában, mint amennyit az országba importáltak. „Több mint egy évtized óta először gazdasági vezetők világszerte bejelentették, hogy nem Kína a világ első számú befektetési helye, hanem Amerika” - mondta Obama. Beszédében külpolitikai kérdésekről is szót ejtett. Egyrészt sürgette a guantánamói börtön bezárását; másrészt közölte, vétót emel, ha a kongresszus újabb szankciókat szavaz meg Irán ellen. „Nemzetbiztonságunk érdekében esélyt kell adnunk a diplomáciának a sikerre” - hangsúlyozta.  


Obama beszédének visszhangja

A CNN-en közzétett közvélemény-kutatás eredményéből pedig az derült ki, hogy a megkérdezettek kevesebb mint fele (44%) kifejezetten pozitívan, huszonkét százalékuk viszont negatívan értékelte az elnöknek egyebek közt a szövetségi alkalmazottak béréről és a guantanamói börtönök bezárásáról tartott beszédét. Ugyanakkor tíz megkérdezettből mindössze három értett egyet Obama azon törekvésével, hogy egyoldalúan, a kongresszusi felhatalmazást mellőzve hozzon döntést az ország fontos ügyeiben.

Repubikánus politikusok is reagáltak Obama beszédére, Cathy McMorris Rodgers washingtoni képviselőasszony hivatalos válaszában azt írta: „ Reméljük, hogy az elnök csatlakozik hozzánk az év folyamán, és valódi lépéseket tesz majd arra, hogy támogassa az Egyesült Államok polgárait, ahelyett, hogy példa nélküli kiadásokkal,  magasabb adókkal sújtaná őket.”