Obama kegyelemben részesített hét iráni állampolgárt

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

Az amerikai elnök kegyelemben részesített szombaton hét iráni állampolgárt, akik közül egyesek még tárgyalás előtt állnak, mások pedig már megkezdték büntetésük letöltését valamelyik amerikai börtönben. Obama az Irán elleni kereskedelmi szankciók részleges feloldása után gyakorolt gesztust.


A Fehér Ház egyelőre nem hozta nyilvánosságra az érintettek nevét, ám a Politico című lap egyik oknyomozó újságírója utánajárt a lehetséges személyek kilétének, és a Farsz iráni hírügynökség is megnevezte a szerinte kegyelemben részesülteket. Olyan iráni állampolgárokról lehet szó, akik – megszegve az amerikai exporttilalmat – csúcstechnológiai felszereléseket szállítottak Iránba.

A mostani, szombati döntése előtt Obama elnök még soha senkit nem részesített kegyelemben a peres eljárás lefolytatása előtt. Ezzel a lehetőséggel elődje, George W. Bush sem élt.

A vád ejtése és a teljes körű kegyelem között az a különbség, hogy az utóbbi esetben az érintett ellen többé nem lehet vádat emelni az adott ügyben, míg ha egyszerű vádejtésről van szó, akkor a vádat később ismét előterjesztheti a vádhatóság.

Barack Obama amerikai elnök szombaton rendelte el az Iráni Iszlám Köztársaság elleni szankciók egy részének feloldását, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Bécsben megerősítette, hogy a perzsa állam teljesítette az atomprogramjáról szóló nemzetközi megállapodásban foglalt kötelezettségeit.