Obama jóváhagyta az Észak-Koreát sújtó törvényt

Fotó: YONHAP / YONHAP

-

Barack Obama amerikai elnök aláírta csütörtökön az Észak Korea elleni szankciók bővítéséről szóló törvényt. Gondoskodnak róla, hogy Phenjan ne férjen hozzá olyan pénzügyi forrásokhoz, amelyekből nukleáris robbanófej hordozására alkalmas rakétákat tudna fejleszteni.


A kongresszus által már a múlt héten elfogadott szankciók Észak-Korea nukleáris programja, a január elején végrehajtott újabb kísérleti atomrobbantás, majd az egy hónappal későbbi rakétakilövés, továbbá az emberi jogok megsértése és kibertámadások miatt hivatottak büntetni Phenjant.


Az újabb büntetőintézkedések célja, hogy elvágja Phenjant a rakétára szerelhető méretű, kicsinyített nukleáris robbanófej és a hordozásához kellő, nagy hatósugarú, ballisztikus rakéta kifejlesztéséhez szükséges pénzügyi forrásoktól. Az elnök által aláírt új intézkedések emellett 50 millió dollárt különítenek el Észak-Koreába irányuló rádióadások sugárzására és humanitárius segélyprogramokra is.

A törvényjavaslatot gyorsan és szinte egyhangúlag szavazta meg a hónap elején az amerikai törvényhozás. Február 12-én a kongresszusban 408 szavazat ellenében mindössze ketten szavaztak a szankciók ellen, míg a szenátusban két nappal korábban egyhangú döntéssel támogatták őket.


Washington mindeközben folyamatosan egyeztet Pekinggel arról, hogy az ENSZ milyen további szankciókkal sújtsa Észak-Koreát. Peking azonban elutasítja az olyan intézkedéseket, melyek szerinte romba döntenék Észak-Korea gazdaságát, destabilizálva a Koreai-félszigetet, ugyanakkor olyan újabb szankciókat szeretne, amelyek „megfizettetik a kellő árat" Phenjannal az ENSZ Biztonsági Tanácsa kötelező érvényű határozatainak sorozatos megsértéséért.