Obama: ha német lenne, akkor Merkel követője lenne

Fotó: MTI/EPA-DPA / KAY NIETFELD

-

Az európai vezetők abban bíznak, hogy Trump Amerikája is együttműködő lesz.


A német kancellárral és a francia államfővel, továbbá az olasz, a brit és a spanyol miniszterelnökkel folytatott hatoldalú megbeszéléssel ért véget pénteken Barack Obama amerikai elnök háromnapos berlini látogatása.

A megbeszélésen a transzatlanti kapcsolatok jövőjéről, Donald Trump megválasztott amerikai elnök várható tevékenységéről, valamint a Nyugat és Oroszország viszonyáról, a szíriai polgárháborúról és az iszlamista terrorizmusról, továbbá a Brexitről és a nemzetközi menekültválságról is szó volt.


Volt miről beszélni

Beszámolók szerint a hat vezető egyetértett abban, hogy fenn kell tartani az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt elrendelt szankciókat, visszavonásuk feltétele a válság politikai rendezését célzó minszki megállapodás maradéktalan végrehajtása. A tanácskozás után nem tartottak sajtótájékoztatót. Barack Obama Berlinből a perui fővárosba, Limába utazott, ahol részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozóján.

Angela Merkel német kancellár megbeszélést folytatott Mariano Rajoyjal, a tíz hónapos belpolitikai patthelyzet után októberben újraválasztott spanyol miniszterelnökkel, majd Theresa May brit kormányfővel. Merkel a spanyol kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a spanyol kormány megalakulása és gazdaság kilábalása a sokévi válságból az egész EU-nak kedvező fejlemény. A spanyol gazdaság élénkülése különösen fontos Németországnak, mert Spanyolország Németországból importálja a legtöbb árut és szolgáltatást, és a német cégeknek Spanyolország a fő kiindulópont a latin-amerikai piacok felé.

A kancellár azt mondta, hogy a hatoldalú csúcstalálkozón a szíriai polgárháborúval kapcsolatban konkrétan nem merült fel az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések lehetősége, szankciókról csak az ukrán válsággal összefüggésben beszéltek.


Trumpon az Európai Unió szeme

A Donald Trump megválasztott elnök körüli bizonytalanságra utalva Merkel azt mondta: „soha nem tud valaki egyedül mindent megoldani, csak együtt lehetünk erősek”.

Barack Obama csütörtökön a kancellárral folytatott megbeszélése után azt mondta: óvatosan optimista Donald Trump elnökségével kapcsolatban. Azonban figyelmeztette utódját, hogy ne kössön Oroszországgal elvtelen, a nemzetközi közösség szabályaival ellentétes, más országoknak hátrányos megállapodásokat.

A távozó amerikai elnök a világtörténelem egyik legnagyobb vívmányának nevezte az Európai Uniót, és azt mondta, hogy törekedni kell arra, hogy minél zökkenőmentesebben, károsodás nélkül menjen végbe a Brexit.

Obama a többi között a globális éghajlatváltozás megfékezéséért kezdett küzdelem folytatása, a párizsi klímavédelmi egyezmény végrehajtása mellett is állást foglalt, Angela Merkelt pedig barátjának és legszorosabb politikai szövetségesének nevezte.

„Ha német lennék, a követője lennék” – mondta az amerikai elnök.