Obama és Shakira is gyászolja García Márquezt

Fotó: MTI/AP/FNPI/Rodrigo García / MTI/AP/FNPI/Rodrigo García

-

Obama az egyik kedvenc írójaként beszélt García Márquezről, Shakira egyszeri és megismételhetetlen ajándéknak nevezte a kolumbiai író életét – a popsztár-honfitársról a Nobel-díjas író riportot írt, ő meg az író regényéből készült filmhez készített zenét.


A 87 évesen elhunyt Gabriel García Márquezről politikusok, művészek és popsztárok is megemlékeztek a nap során. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama arról beszélt: „Gabriel García Márquez halálával a világ elveszítette a leggazdagabb képzeletvilágú írói egyikét. Márquez fiatal korom óta egyik kedvencem volt. Gondolataimat családjának és barátainak ajánlom, és remélem, vigasztalja őket a tudat, hogy művei a jövő nemzedékek számára tovább élnek”. Az Egyesült Államok volt elnöke, Bill Clinton a barátja is volt Márqueznek. Obama elődje azt mondta: „Mindig lenyűgözött egyedülálló képzelőereje, gondolatainak tisztasága és érzelmeinek őszintesége. Műveinek mind valós, mind elképzelt színeiben közös emberi természetünk fájdalmát és örömét ragadta meg. Büszke vagyok arra, hogy több mint húsz éven át a barátja lehettem, megismerhettem hatalmas szívét és ragyogó elméjét.” Márquez Nobel-díjas perui írótársa, Mario Vargas Llosa ekként emlékezett: „Nagy író halt meg, akinek munkái széles körben megismertették nyelvünk irodalmát, és nagy tiszteletet vívtak ki számára. Munkái tovább élnek, újabb és újabb olvasókat nyernek meg maguknak az egész világon.” És megemlékezett a kolumbiai popsztár, Shakira is, akiről az író 2002-ben riportot írt, és aki később a Szerelem kolera idejénből készült filmhez zenét készített: „Életedre, kedves Gabo, mindannyian úgy fogunk emlékezni, mint egyszeri és megismételhetetlen ajándékra. Az összes közül ez volt a legeredetibb történet.”


Shakira egy dala a Szerelem kolera idején című filmből


Több magyar politikus is megemlékezett a kolumbiai íróról. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt írta: „Búcsú Gabriel García Márqueztől. Fájdalommal.” Fodor Gábor (Magyar Liberális Párt – Liberálisok) ekként emlékezett: „Elment napjaink egyik legkiemelkedőbb írója, Gabriel García Márquez. Nyugodjék békében!”


Testvérei Kolumbiában temetnék el az írót

Szülőföldjén temettetnék el testvérei a Nobel-díjas kolumbiai írót, egyelőre viszont úgy tűnik, Mexikóvárosban fogják hétfőn búcsúztatni. Húga, Aida García Márquez arról beszélt a kolumbiai rádióban: „Haza kell hozni, és itt eltemetni, ezen a földön, amely megihlette fő művei megírására.” Ő volt az egyébként, aki családi történetekkel kiegészített könyvet adott ki testvéréről, amiben azt írta, szüleik halála után Gabriel García Márquez lett a „nagy testvér”, aki nem tagadott meg tőlük semmit. Aida García Márquez elismerte: az özvegy, Mercedes Bacha és két fia, Gonzalo és Rodrigo joga kimondani a végső szót bátyja temetését illetően. A kolumbiai kormány a családnak felajánlotta az elnöki különrepülőgépet arra az esetre, ha Kolumbiában búcsúztatnák az írót. Kolumbiában egyébként háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Gabriel García Márquez emlékére. „Gabriel García Márquez tiszteletére elrendeltem, hogy tartsunk gyászt három napig. Egész Kolumbia sokkal tartozik neki. Hangot adott a hallgatásunknak és nagyszüleink legendáinak” – mondta Juan Manuel Santos államfő.