Obama és LeBron James is rasszistának tartja a Clippers tulaját

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Donald Sterling kitiltaná a Clippers meccseiről a feketéket, kijelentései közfelháborodást okoztak Amerika-szerte.


Hatalmas botrány kerekedett a tengerentúlon abból, hogy nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen a Los Angeles Clippers tulajdonosa, Donald Sterling beszélget a barátnőjével. Arról vitáztak, hogy szabad-e Instagramon Magic Johnsonnal pózolni, és hogy az afroamerikai nő elviheti-e fekete barátait a Clippers meccseire. Sterling a kiszivárgott felvételen azt mondja:

„Lefekhetsz feketékkel. Behozhatod őket, azt tehetsz, amit akarsz velük. Egyetlen dolgot kérek, hogy ezt ne reklámozd... És ne hozd el őket a meccseimre.”


Az ominózus felvétel


Obama és LeBron James is kiakadt

Sterling azt is mondta, hogy ne fotózkodjon a nő Magic Johnsonnal, az egykori legendás kosarassal, és őt se vigye el a meccsekre. A Clippers tulaját nem először vádolják rasszizmussal, korábban kétszer is elítélték amiatt, hogy feketéket és spanyol ajkúakat sértegetett. Persze most is mindenki kiakadt az USA-ban. A személyesen is érintett Magic Johnson Twitteren közölte: amíg Sterling a Clippers tulaja, addig biztosan nem megy el több meccsre. Az NBA egyik, ha nem a legjobb játékosa, a Miami Heat támadója, LeBron James pedig azt nyilatkozta, hogy

„Sterlingnek nincs helye a ligánkban. Egyszerűen nincs helye.”
Barack Obama amerikai elnök éppen Malajziában van, de az újságírók ott is a Sterling-üggyel találták meg. Szerinte, ha eredeti a felvétel, akkor Sterling „hihetetlenül offenzív, rasszista kijelentéseket” tett, amelyekkel a rabszolgaság örökségének folytatójává vált. Az NBA egyébként közölte: kivizsgálják az ügyet.