Obama embere Budapesten néz a magyar kormány körmére

Fotó: David Evans

-

Magyarországon tartózkodik Robert Berschinski, az amerikai kormány emberi jogokért felelős tagja – értesült több forrásból a VS.hu. Információink szerint a helyettes államtitkárt a romák és a menekültek helyzete érdekli leginkább, de ellenzékiekkel is találkozik majd.


Robert Berschinski Varsóból érkezett Budapestre vasárnap (a lengyel fővárosban egy konferencián vett részt), és hétfőn reggel kilenckor már tárgyalt a Külügyminisztériumban Szabó László külügyminiszter-helyettessel. (Szijjártó Péter külügyminiszter jelenleg New York-ban, az ENSZ közgyűlésén vesz részt.)

Úgy tudjuk, Robert Berschinski a mai diplomáciában szokatlanul hosszúnak számító, több napos látogatást tesz Magyarországon, megbeszéléseinek két fő témája pedig a romák helyzete és a menekültkrízis. Emiatt Miskolcra is ellátogat, ahol a helyi városvezetés sok kritikát kiváltva, az ombudsman szerint jogsértő módon telepített ki roma családokat a város egyik negyedéből, mert kell a hely a diósgyőri stadion bővítésének.


Robert Berschinski emellett szemügyre veszi a bicskei menekülttábort is, hogy személyesen tájékozódjon a Magyarországon élő menekültek elhelyezési körülményeiről. Az amerikai helyettes államtitkár ezután több kormányzati szereplővel is tárgyal majd, de ellenzéki pártok vezetőivel is találkozni fog. Egy kormányzati forrásunk szerint Berschinski és Colleen Bell amerikai nagykövet szerda este ad vacsorát az ellenzéki pártok kül- és biztonságpolitikával foglalkozó szakpolitikusainak, „vagyis a fő téma nem elsősorban a magyar ellenzék általános helyzete lesz, hanem a menekültek ügye, az Iszlám Állam és Szíria” – mondta.


Robert Berschinski szokatlanul hosszú ideig marad Budapesten


Az ügyre rálátó forrásunk szerint a látogatás jelzi, hogy Thomas Melia utódja legalább annyi figyelmet fordít a térségre, mint Melia tette, aki egyébként márciusban járt utoljára Budapesten, búcsúlátogatáson. Melia akkor Szabó László mellett Pröhle Gergellyel, az Emmi uniós kapcsolataiért felelős államtitkárával találkozott, majd vacsorát adott a követségen az ellenzéki pártok vezetőinek.

Melia egyúttal előkészítette a magyar kormány legnagyobb amerikai kritikusa, Victoria Nuland, Közép-Kelet-Európáért felelős államtitkár március végi útját, ő akkor a még teljes fordulatszámon pörgő amerikai kitiltási ügyről, a korrupcióról, és az itteni emberi jogi helyzetről tárgyalt, mivel ezek szerinte „nem rendeződtek megfelelően". André Goodfriend hazarendelésével és Colleen Bell kinevezésével azonban magyar várakozások szerint „új fejezet kezdődött a magyar-amerikai kapcsolatokban".


Melia után is figyelnek Magyarországra


„Úgy tűnik, marad a kritikus amerikai hozzáállás emberi jogi ügyekben a washingtoni kormány részéről” – mondta forrásunk, hozzátéve, hogy „de legalább a kerítéssel kapcsolatban nem számíthatunk kifogásokra, hiszen az amerikaiaknak ott van a saját határzáruk a mexikói határnál”.

Információink szerint a látogatásnak nem lesz nyilvános programja.