Obama: elutasítjuk a cinizmust és a félelmet - videó

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Hillary Clinton tisztában van vele, mekkora a tétje a mostani elnökválasztásnak - mondta Barack Obama, amerikai elnök a Demokrata Párt elnökjelölt-állító konvencióján.


Az elnök hivatali idejének nyolc évet elemezve felidézte a jónak tartott döntéseket, hogy aztán amellett érveljen: hogy ennek a nyolc évnek a politikáját érdemes folytatni, vagyis pártja jelöltjét, Hillary Clintont kell megválasztani elnöknek. Beszédében Obama hosszasan támadta Clinton republikánus vetélytársát, Donald Trumpot. Fenyegetőnek nevezte Trump esetleges elnökké választását, úgy fogalmazva, hogy a republikánus elnökjelölt álláspontjai nem is csak a politikai spektrum másik oldalán helyezkednek el, hanem egyenesen egy egészen külön spektrumon találhatók.
„Ez a választás nemcsak pártok vagy politikák közötti választás lesz, hanem döntés arról, hogy milyenek vagyunk mi, és hogy továbbra is hűek akarunk-e maradni a nagy amerikai hagyományokhoz” - fogalmazott az elnök. Megismételte, hogy Trump Clevelandben megfogalmazott mondandója Amerikáról „pesszimista vízió egy olyan országról, ahol egymás ellen fordulunk”. Donald Trump „arra játszik, hogy ha elég sok embert rémít meg, akkor elég szavazata lesz ahhoz, hogy megnyerje ezt a választást. De ez egy újabb fogadás, amelyet Donald Trump el fog veszíteni.” Az elnök ezután azt fejtegette, hogy Trump nem sokra tartja az amerikaiakat, akik pedig egyáltalán nem törékenyek és félősek, és erejüket nem abból nyerik, hogy jön egy önjelölt megmentő, aki megígéri, hogy majd ő egyedül rendet tesz.

Kitért Donald Trump ellentmondásos külpolitikai állásfoglalásaira is. „Összemelegszik Putyinnal, dicséri Szaddám Huszeint, és azt mondja a NATO-szövetségeseknek, akik 2001. szeptember 11-e után mellettünk álltak, hogy többet kell fizetniük, ha azt akarják, hogy megvédjük őket. Nos, Amerika ígéretei nem járnak árcédulával. Mi betartjuk a kötelezettségeinket” - fogalmazott Obama.

Az elnök hosszasan méltatta Hillary Clintont. Mint fogalmazott: „Soha nem volt még olyan férfi vagy nő, sem én, sem Bill, aki Hillary Clintonnál alkalmasabb lett volna arra, hogy az Egyesült Államok elnökeként szolgáljon”.

Obama emlékeztetett, hogy külügyminiszterként Hillary Clinton milyen határozottan és keményen kiállt az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden elleni akció folytatása mellett, milyen mértékben vett részt az Ovális Irodában hozott politikai döntések meghozatalában és hogy mennyire kitartó politikus.

Az elnök beszédében visszatért nyolc évvel ezelőtti jelszavainak egyikéhez: „a vakmerő reményekhez”, s azt mondta: Amerika kikövetelte magának ezt a reményt az elmúlt nyolc évben, s ő most készen áll arra, hogy a stafétabotot továbbadja, ő pedig magánemberként tegye tovább a dolgát. Majd így szólt: „Kérek mindenkit, hogy csatlakozzék hozzám a cinizmus és a félelem elutasításában, hozzuk ki magunkból azt, ami a legjobb, válasszuk meg Hillary Clintont az Egyesült Államok következő elnökének, és mutassuk meg a világnak, hogy még mindig hiszünk e nagyszerű nemzet ígéretében”.