Obama először látogatott elnökként apja szülőhazájába

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Rendkívüli biztonsági intézkedések között Barack Obama megérkezett pénteken Kenyába, apja szülőhazájába, ahol először jár amerikai elnökként - jelentette a helyszínről az AFP hírügynökség tudósítója.


Obama repülőgépe közép-európai idő szerint 19 órakor szállt le a nairobi repülőtéren, amelynek légi forgalmát emiatt egy időre felfüggesztették. A vendéget Uhuru Kenyatta kenyai államfő öleléssel fogadta. A repülőtéren üdvözölte az amerikai elnököt féltestvére, Auma Obama is.


Nairobi egy része le lesz zárva Obama kétnapos látogatása alatt. Az amerikai elnök szombaton beszédet mond egy nemzetközi üzleti fórumon, és gazdasági, biztonságpolitikai, valamint emberi jogi kérdésekről tárgyal Uhuru Kenyattával. Obama vasárnap Etiópiába, az Afrikai Unió székhelyére utazik tovább.

Obamát bírálatok is érték amiatt, hogy ellátogat Kenyába és Etiópiába, a két afrikai ország emberi jogi helyzete ugyanis nemzetközi jogvédő szervezetek szerint meglehetősen aggasztó. Már az afrikai út előkészítése idején több jogvédő szervezet felszólította az amerikai elnököt, hogy álljon ki a melegek jogai érdekében, amikor az ottani politikusokkal tárgyal. Obama a BBC-nek adott minapi interjújában azt mondta, hogy az afrikai vezetőkkel találkozva korábban is kendőzetlenül bírálta a melegek jogainak korlátozását, és ezt ezután is meg fogja tenni - például Kenyában akár 14 évi börtönbüntetéssel is sújtható az azonos neműek nemi aktusa.