Obama bevezetné a kötelező szavazást

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Az amerikai elnök úgy gondolja, hogy talán a szavazást is kötelezővé kellene tenni – közölte csütörtökön híroldalán a CNN televízió.


Az elnök szerdán egy clevelandi, a „középosztály-gazdaságról” szóló fórumon beszélt erről, amikor a gazdagoknak a politikára gyakorolt befolyásával kapcsolatban tettek fel neki kérdést.Más országokban létezik kötelező szavazás. Átalakító hatása lenne annak, ha mindenki szavazna - ez jobban ellene tudna hatni a pénznek, mint bármi más.

– jelentette ki Obama.


Az elnök rámutatott: azok, akik nem szavaznak, többnyire fiatalok, alacsony jövedelműek és komolyan kötődnek a bevándorló és a kisebbségi csoportokhoz.

A stockholmi Demokrácia és Választási Segítségnyújtás Intézete (IDEA) szerint legkevesebb 26 ország tette kötelezővé állampolgárai számára a szavazást. Ausztráliában és Belgiumban bírságot szabnak ki arra, aki elmulasztja leadni a voksát. Az utóbbi országban a pénzbüntetés befizetésének elmulasztásáért szabadságvesztés jár.

Az amerikai legfelsőbb bíróság 2010-ben a Citizens United konzervatív nonprofit szervezet és a Szövetségi Választási Bizottság peres ügyében olyan verdiktet hozott, amely lehetővé tette, hogy a cégek, szakszervezetek és magánszemélyek a szigorúan szabályozott, konkrét kampányfinanszírozás keretein felül, korlátozás nélkül támogathassanak olyan szervezeteket, amelyek hivatalosan ugyan nem részesei a választási kampánynak, de politikai hirdetésekben foglalhatnak állást a jelöltek által képviselt ügyek mellett, vagy azok ellenében.

Ezek az összegek a „super PAC”-eknél (politikai szuper-akcióbizottságoknál) futnak össze, amelyek elvileg „függetlenek” a pártok hivatalos kampánystábjaitól, mégis erős befolyást gyakorolnak a politikai közvéleményre.

Az amerikai legfelsőbb bíróság által 2010-ben meghozott és 2012-ben megerősített ítélet nyomán gyökeresen megváltozott, és áttekinthetetlenné vált a politikai célú költekezés. Emellett problémát okoz az is, hogy a választási részvételi ráta az egyik legalacsonyabb a fejlett országokban. A 2014-es „félidős” választásokon például a Pew intézet adatai szerint a jogosultak csupán 37 százaléka vett részt. Ez azt jelenti, hogy 144 millió amerikai kihagyta a politikai döntésben való részvétel lehetőségét.