Obama: Amerika bekeményít az Iszlám Állam ellen

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Az Egyesült Államok erősíti az Iszlám Állam szíriai hátországa, így például a dzsihádista szervezet finanszírozásában kulcsfontosságú szerepet betöltő olaj- és gázipari létesítmények elleni támadásait - közölte Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Pentagonban tartott sajtóértekezletén.


Az amerikai elnök leszögezte: az Iszlám Állam utóbbi hónapokban elszenvedett vereségei azt jelzik, hogy a szervezetet le lehet és le is fogják győzni, ez azonban csak hatékony helyi szövetségesek segítségével sikerülhet. Azt is mondta, hogy Szíria csak akkor veheti fel hatékonyan a harcot a szélsőségesek ellen, ha a négy éve polgárháborúban őrlődő ország egységre tudjon lépni, új, befogadó vezetést választ magának, melynek nem lehet tagja Bassár el-Aszad jelenlegi elnök.


Washington erősíteni fogja a mérsékelt szíriai ellenzék támogatását, ahogy az Iszlám Állam ellen harcoló kurd és iraki erőknek nyújtott segítséget is - közölte Obama.


Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a Washington által vezetett terrorellenes koalíció eddig több mint 5000 légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam állásai ellen, ezek során a szervezet több ezer harcosával végeztek. Az Iszlám Államnak komoly stratégiai gyengeségei vannak, és olyan közösségek veszik körül, amelyek a csoport vereségében érdekeltek - mondta Obama.


Kiemelte, hogy a szervezet elleni harc hosszú és nehéz lesz, és a dzsihádistákat csak átfogó stratégiával, a katonai mellett politikai és gazdasági eszközöket bevetve, valamint szélsőséges ideológiájának hiteltelenítésével lehet legyőzni.


Ismét megerősítette: Washington nem küld szárazföldi csapatokat az Iszlám Állam ellen

Barack Obama közölte: az Egyesült Államok soha nem állhat harcban az iszlám vallással, és a szélsőséges erőszak mint jelenség nem kapcsolható egyetlen vallási közösséghez. Ugyanakkor aláhúzta azt is: az Iszlám Állam sikeresen toboroz muszlim fiatalokat világszerte, ennek megakadályozásáért többet kell tenniük az amerikai hatóságoknak.