Obama: a menekültek ugyanolyanok, mint az amerikaiak

Fotó: DPA / BERND VON JUTRCZENKA

-

A menekülteket segíteni kell – hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök szombaton Malajziában egy menekült gyermekeket befogadó központban tett látogatásakor, miközben az Egyesült Államokban viták robbantak ki a szír menekültek befogadásáról.


A Gyerekek Méltóságáért Alapítvány Kuala Lumpur-i házában Obama jövőbeli terveikről beszélgetett a 7 és 9 év közötti gyerekekkel, akik többségükben a Burmában üldözött, s onnan elmenekült rohingya kisebbséghez tartoznak. „Ezek a gyerekek pontosan olyanok, mint a mieink. Megérdemlik a szeretetet, a védelmet, a stabilitást és az oktatást” – fejtette ki az amerikai elnök. Hozzátette: megérdemlik a világ védelmét és támogatását.


„Te tudsz angolul?” – kérdezett egy kislányt Obama, miután megszorította a kezét. Később azt is elmondta, hogy ez a kislány ugyanolyan, mint a szíriai vagy az iraki gyerekek. Hozzáfűzte: „amikor ezekkel a gyerekekkel beszélgettem, rajz- és matematikaórájuk volt, semmi nem különböztette meg őket az amerikai gyerekektől.”

Az Egyesült Államok 50 tagállama közül 25 korábban bejelentette, hogy a 130 halálos áldozatot követelő párizsi támadások után nem fogadja be a szíriai menekülteket. Különösen, miután kiderült, hogy az öngyilkos merénylők egyike olyan szíriai útlevéllel érkezett Európába Görögországon keresztül, amely egy hónapokkal korábban elhunyt szír katonáé volt.

Az amerikai Republikánus Párt, amely a Kongresszust irányítja, szintén a visszautasítás mellett van. Barack Obama szerint ez a vélekedés ellentétes az amerikai értékekkel, és hisztériának nevezte a republikánusok viselkedését. Obama ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államok befogadja a menekülteket. Az elnök azt nyilatkozta: az Egyesült Államok már megmutatta, úgy tud befogadni migránsokat, hogy az ország biztonságát is fenntartja.