Obama a menekültek befogadására szólított fel hálaadáskor

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Az évszázadokkal korábban Amerikába érkező zarándokokhoz hasonlította a mai menekülteket Barack Obama amerikai elnök csütörtökön hagyományos hálaadásnapi üzenetében, és menekültek befogadására szólította fel honfitársait.


„Közel négy évszázaddal azután, hogy a Mayflower vitorlát bontott, a világ tele van zarándokokkal, férfiakkal és nőkkel, akik nem akarnak többet, mint esélyt egy jobb és biztonságosabb jövőre saját maguk és családtagjaik számára” – emlékeztetett az amerikai elnök, utalva a hajóra, amely az első angliai telepeseket hozta 1620-ban az Újvilágba.


A családi ünnep, amelyet minden évben november utolsó csütörtökjén tartanak az Egyesült Államokban, annak a hálaadásnak az emlékére született, amellyel az üldöztetések elől menekülő európai puritánok köszönetet mondtak Istennek a gazdag termésért.

„Meghatott az amerikaiak nagylelkűsége, akik levélben és e-mailben ajánlották fel az utóbbi hetekben, hogy megnyitják házukat az Iszlám Állam kegyetlensége elől menekülőknek” – tette hozzá az elnök a Fehér Ház által sugárzott heti rádióüzenetében.Párizs után többen bírálják Obamát

A bevándorlás központi kérdéssé vált az Egyesült Államokban, különös tekintettel a közelgő 2016-os elnökválasztásra. A november 13-i, 130 ember életét kioltó párizsi merényletek után a menekültek sorsa közbeszéd tárgya lett. Egyesek attól tartanak, hogy a dzsihadisták a szíriai polgárháború elől menekülők között szivárognak be, és terrorcselekményeket követnek el az Egyesült Államokban.

A menekültek és a terroristák összemosása ellen óvó Barack Obamát is gyakran bírálják, amiért bejelentette, hogy 2016 végéig az Egyesült Államok mintegy 10 ezer szíriait befogad.

„Az embereknek azt is tudniuk kell, hogy egyetlen menekült sem lépheti át a határainkat a legszigorúbb biztonsági ellenőrzés nélkül” – mondta Obama. „Ez volt Párizs előtt, és ez van ma is” – tette hozzá.