Obama a melegek jogaiért szólalt fel Afrikában

Fotó: AFP / SIMON MAINA

-

„Az államnak nincs joga valakit amiatt büntetni, hogy kit szeret” – mondta Barack Obama kenyai látogatása során az afrikai elnököknek címzett beszédében.


Obama most látogatott el először az Egyesült Államok elnökeként édesapja szülőföldjére, Kenyába. Nairobiban tartott – és az egész országban sugárzott – beszédében határozottan kiállt a homoszexuálisok jogai mellett. Kenyában illegális bármilyen homoszexuális tevékenység, és felmérések szerint 10-ből 9 polgár ellenzi az azonos neműek közti kapcsolatokat – számolt be a Guardian.


Az amerikai elnök a homofóbiát a rasszizmushoz hasonlította, amit afrikai amerikaiként a saját bőrén is meg kellett tapasztalnia. „Mikor elkezdesz valakit másképp kezelni mássága miatt, akkor rálépsz arra az útra, ahol a szabadság elporlad. És rossz dolgok történnek.” – mondta Obama beszédében.Uhuru Kenyatta, kenyai elnök azonban a közös sajtó tájékoztatón kijelentette, hogy nem értenek mindenben egyet amerikai kollégájával. Szerinte nem a melegek jogai foglalkoztatják jelenleg leginkább a kenyai polgárokat.

Afrikát sokan a leginkább homofób kontinensnek tartják, ahol 54 országból 36-ban illegális a homoszexualitás, sőt, jó néhányban halállal büntetik azt, aki a saját neméhez vonzódik.