Obama a Fehér Házba invitálta az órája miatt letartóztatott kamaszt

-

Nemcsak az amerikai elnök, hanem Mark Zuckerberg is szeretne találkozni azzal a 14 éves diákkal, akit az iskolájából vittek el bilincsben, mert bombának nézték az általa otthon készített órát.A 14 éves Ahmed Mohamed óráját bombának nézték a tanárok, ezért kihívták a rendőröket, akik le is tartóztatták, majd bilincsben elvitték a fiút. Az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsa azonnal úgy reagált, hogy az eset példa a muszlim vallást körülvevő gyűlöletre és félelemre.

Szerdán viszont a kamaszból internetszenzáció lett, miután Barack Obama Twitter-oldalán megjelent egy üzenet amelyben meghívja őt a Fehér Házba."Több hozzád hasonló gyereket kéne arra motiválni, hogy megszeresse a természettudományokat. Ez az, ami naggyá teszi Amerikát"

írta az elnök. A Fehér Ház szóvivője pedig azt közölte, hogy a fiút jövő hónapra meghívták, egy, a NASA űrhajósaival és más fiatalokkal közös csillagászati rendezvényre.

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ugyancsak szívesen találkozna Ahmeddel."Ha valakiben megvan a tudás és az elszántság, hogy valami jót építsen, az tapsot érdemel, nem letartóztatást."

írta Zuckerberg a Facebookon.

A letartóztatás híre egyébként viharos gyorsasággal terjedt a közösségi oldalakon. Szerdán a legkeresettebb témák egyike volt az amerikai Twitteren, több, mint egymillió bejegyzéssel, amelyeknek a többsége elítélte az iskolát és a rendőrséget.

"Az órát azért építettem, hogy tetsszen a tanáromnak, de amikor megmutattam neki, ő azt hitte, hogy fenyegetést jelent számára.", nyilatkozta Ahmed, aki most másik iskolát keres.

Az iskola kiállt a tanár mellett, ahogy a rendőrség is úgy véli, az órát össze lehetett keverni egy robbanószerkezettel, és a letartóztatásnak semmi köze a fiú vallásához.