Obama a brit EU-tagság mellett kampányolt egy angol napilapban

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Az amerikai elnök kétnapos látogatásra utazott Londonba, cikkét a konzervatív The Daily Telegraph közölte.


"Mint a barátjuk, hadd mondjam azt, hogy az EU csak nagyobbá teszi Nagy-Britanniát", írta Barack Obama, aki szerint a briteknek büszkének kell lenniük arra, hogy az Európai Unió elősegítette a brit értékek - a demokrácia, a jogállamiság, a nyitott piacok - terjesztését a kontinensen.

Látogatásának időpontját a királynő születésnapjával indokolta, ugyanakkor Amerikát "mélyen érinti a brit népszavazás kimenetele" az EU-tagságról, olvasható a cikkben.


Az Európai Unió nem mérsékli, hanem felnagyítja Nagy-Britannia befolyását. ... Egy erős Európa nem fenyegeti, hanem fokozza Nagy-Britannia globális vezető szerepét"

írta az emerikai elnök.A cikk - melyet várhatóan egy beszéd is követ majd ugyanerről a témáról - azonnal éles reakciókat váltott ki a Brexit szószólóiból.

"Meg vagyok lepve, hogy nem szorgalmazta a nyitott határokat Mexikóval" - írta a Twitterre az euroszkeptikus és bevándorlásellenes UKIP párt vezetője, Nigel Farage.Boris Johnson, London polgármester a The Sun című napilapban rohant ki az amerikai elnök EU-tagságról vallott véleménye ellen, amely szerinte "lélegzetállító példája a tégy-ahogy-mondom-de-nem-ahogy-én-teszem" elvének.


"Visszavehetjük az ellenőrzést a határaink, a pénzünk és a kormányzati rendszerünk felett?"- tette fel a kérdést. "Yes we can" - igen - utalt Obama 2008-as elnöki kampányának szlogenjére.James Rubin diplomata szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy Obama a brit népszavazás kapcsán véleményt nyilvánít, mert "a barátok nem hagyják egymást részegen vezetni" sem.

Az amerikai elnök pénteken a királynővel ebédel, utána David Cameronnal találkozik. Estére Vilmos cambridge-i herceg, felesége, és testvére, Harry brit királyi herceg hívták meg vacsorára a Kensington Palotába.