Obama 300 katonát küld a Boko Haram ellen Kamerunba

-

Barack Obama amerikai elnök szerdán értesítette a kongresszust arról, hogy felderítő drónokat és mintegy 300 főnyi katonai személyzetet vezényelt Kamerunba a Boko Haram nigériai iszlamista terrorszervezet elleni harc fokozása érdekében.


Obama közölte, hogy a yaoundéi kormány beleegyezésével egy 90 fős előőrs hétfőn már meg is érkezett a nyugat-afrikai országba. A saját védelmük érdekében felfegyverzett amerikai katonák légi felderítést és megfigyelést végeznek, és addig maradnak Kamerunban, ameddig a segítségükre szükség lesz.


Washingtoni kormányzati tisztségviselőktől származó tájékoztatás szerint az amerikai katonák hírszerzési információkkal látják majd el az önmagát az Iszlám Állam szövetségesévé nyilvánított Boko Haram ellen harcoló nigériai, nigeri, kameruni, csádi és benini összefogással felállított többnemzetiségű haderőt.

A Predator drónokat irányító amerikai egységek kezdetekben Kamerun északi részén, Garoua város és a nigériai határ közelében lépnek akcióba. Az Egyesült Államoknak nincsenek harcoló alakulatai Afrikában, de Washington egyre növekvő hírszerzési, műszaki és logisztikai támogatást nyújt a Boko Haram ellen harcoló szövetségeseinek és partnereinek.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint nem volt semmilyen olyan „kiváltó esemény”, amelyre reakció lett volna a 300 fős kontingens Kamerunba vezénylése. Earnest szerint az intézkedés része az erőszakos szélsőségesekkel szembeni fokozottabb fellépésnek a térségben. A nigériai elnök abban bízik, hogy a Boko Haramot év végéig felszámolják.