Ő lehet az egyik magyar meglepetésbajnok a riói olimpián

Fotó: MTI/MTVA / Ujvári Sándor

-

Bár az olimpiai kvótája még nincs meg, Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány szerint az öttusázó Földházi Zsófia akár aranyérmes is lehet Rióban. A 22 éves versenyzőnő bízik abban, hogy mestere jóslata beválik.


„Az első olimpiai szereplésem előtt állok, és úgy érzem, hogy a nagy premiert csak sérülés vagy betegség akadályozhatja meg. Azt kívánom magamnak, hogy semmiképpen se járjak úgy, mint 2014-ben, amikor a székesfehérvári Európa-bajnokságról vírusos betegség miatt maradtam le, a világbajnokságon pedig azért kényszerültem feladásra, mert a vívásban a harmadik asszóm közben súlyos térdszalagszakadást szenvedtem” – mondta Földházi Zsófia a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

A vébén történt baleset fél évvel rövidítette meg a versenyzői pályafutását, de amikor tavaly áprilisban újra kiállhatott a világ legjobbjai ellen, a római Világkupán csak az olimpiai bajnok litván Asadauskaite tudta megelőzni. Nem sokkal később Kecskeméten, a sorozat következő állomásán már Földházi győzött.


Földházi esélyes lesz Rióban is?


„Dacára annak, hogy tavaly az Eb- és a vb-szereplésem is csak közepesen sikerült, a nemzetközi szövetség világranglistáján a második helyen állok” – folytatta Földházi. Csak a londoni aranyérmes Asadauskaite előzi meg, szorosan mögötte pedig az orosz Rimsaite és a német Schöneborn, a pekingi olimpiai bajnok következik.

„Rajtuk kívül még öten, vagy hatan vehetnek üldözőbe, de nem ezzel foglalkozom. Ha minden tökéletesen rendben lesz körülöttem, épségben és egészségben viszonylag gyorsan bebiztosíthatom a riói szereplésemet, és akkor tényleg már arról is lehet beszélni, hogy az első olimpiámon dobogós lehetek-e.


Én örülnék a legjobban annak, ha a Mester jóslata beválna az olimpián

” – utalt Földházi arra, hogy Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány szerint akár olimpiai bajnok is lehet Rióban.


Csak épüljön fel!

A versenyzőnő február végén Kairóban állt rajthoz, abban a reményben, hogy ezúttal béke és nyugalom lesz a nagyvárosban, és nem tanácsolják azt a verseny szervezői, hogy a külföldiek inkább maradjanak otthon. „Örülnék annak, ha márciusban nem csak indulhatnék, hanem alapos terepszemlét is tarthatnék a riói Világkupán, ahová hasonló szándékkal várhatóan több nagy ellenfelem is elutazik majd. A 2014-es térdműtétemmel összefüggésben volt az elmúlt hónapokban néhány nehezebb hetem, de az eddig kevesebbet foglalkoztatott izomcsoportok megerősítésével, illetve gyógytornász irányításával a felépülésem jól halad” – mondta bizakodva Földházi Zsófia.