Nyulak és kecskék ezrei tűntek el egy biotechnológiai laborból

-

Az egyik nagy amerikai biotech cég állattartási körülményei miatt több eljárás is folyik. Csak épp addig húzták-halasztották az ügyet, hogy az állatoknak időközben nyoma veszett.


A texasi Santa Cruz Biotechnology egyike a világ legnagyobb antitest előállítóinak. Ezeket az ellenanyagokat hagyományosan élő állatokból nyerik ki: a megfelelő fehérjéket fecskendeznek nyulakba és kecskékbe, amivel antitestek termelésére stimulálják a szervezetüket. A cég tulajdonában épp ezért tavaly nyáron még 2471 nyúl és 3202 kecske volt, de ezek mára mind eltűntek – írja a Nature című tudományos lap.

A rejtélyes eset hátterében az áll, hogy a Santa Cruz Biotech ellen egyszerre három állatjóléti vizsgálatot is folytat az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA), miután az ellenőrök úgy találták, hogy rosszul bántak a kecskékkel egy kaliforniai üzemükben. A tárgyalás augusztusban lett volna esedékes a washingtoni közigazgatási bíróságon, de négy nappal előtte a felek kérték az eljárás felfüggesztését, hogy megpróbáljanak peren kívül megegyezni.

A következő tárgyalás áprilisban lenne esedékes. Ha bebizonyosodik a törvénysértés, a cég naponta akár tízezer dolláros büntetésre is számíthat, és ami még fájóbb, elvesztheti az engedélyét arra, hagy kereskedelmi céllal tartson állatokat. A bizonyítás viszont lehet, hogy nehéz lesz: a legutóbbi, januári szemlén ugyanis az ellenőrök egyszerűen nem találták a kecskéket és a nyulakat, mind eltűntek a kaliforniai üzemből. A cég egyelőre nem válaszolt az állatok sorsát firtató kérdésekre, az őket képviselő ügyvédi iroda pedig egyenesen megtagadta, hogy erről nyilatkozzon.

Cathy Liss, az Animal Welfare Institute nevű érdekvédelmi csoport elnöke azt mondta: mivel kísérleti állatokról van szó nem lehet őket levágni és húsként értékesíteni. Elvileg ugyan eladhatták őket kísérleti célokra, de ilyen nagy számban ez nem valószínű, sokkal inkább azt lehet feltételezni, hogy leölték az állatokat. A Nature által megszólaltatott szakértő szerint az állatok eltűnése nem akadályozza meg a Santa Cruz elleni eljárást, de az egész történet beszédesen jelzi, hogy a minisztérium inkább az „adjunk nekik időt, hogy kijavítsák a hibát” elv mentén működik. Magyarázat lehet még az állatok eltűnésére, hogy már létrejött valamilyen megegyezés a Santa Cruz és a USDA közt, aminek feltétele lehet, hogy a cég felhagy a kereskedelmi célú állattartással.

A Santa Cruz ellen már 2007 óta számos panasz érkezett az állatjóléti szabályok megsértése ügyében. Olyan eset is volt, hogy a beteg kecskék az ellenőrök szeme előtt múltak ki. A cég egyik korábbi alkalmazottja azt is állítja, hogy több száz kecskét tartottak egy olyan telepen, amelynek a létezését is eltitkolták a USDA elől. A kiugrott állatorvos tanúskodott volna az elhalasztott, augusztusi meghallgatáson is.