Nyugodtan eheti az út mellett vásárolt zöldséget, gyümölcsöt

Fotó: Alice Henneman (CC-BY 2.0) / Flickr / Alice Henneman (CC-BY 2.0) / Flickr

-

Nagy forgalmat lebonyolító utak, csomópontok közelében árult zöldséget, gyümölcsöt ellenőriztek. Csak kis mértékben volt bennük nehézfém.


Forgalmas közutak mellett árult zöldségeket és gyümölcsöket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrök azt nézték, hogy mekkora az autóforgalomból adódó szennyeződés kockázata. Az eredmény az lett, hogy a termékek nem vagy alig tartalmaztak nehézfémeket vagy aromás szénhidrogéneket, így fogyasztásuk nem jelent élelmiszer-biztonsági kockázatot.

A NÉBIH ellenőrei a mintákat három, nagy forgalmú út és forgalmi csomópont közvetlen közelében lévő árusítóhelyen vették. Elsősorban olyan termékeket vizsgáltak meg, amelyek tömegükhöz képest nagy felületűek (pl. paprika), könnyen megtapadhat rajtuk a szennyeződés vagy a por (pl. szamóca), vagy a szezonális termékek miatt kevesebb fogy belőlük (pl. alma), ezért tovább vannak kitéve a lehetséges szennyező hatásoknak. A laboratóriumban minden mintát mosás nélkül és megmosva is megvizsgáltak a szakemberek, hogy megnézzék, az esetleges szennyeződések mosással eltávolíthatók, vagy sem.

Bebizonyosodott, hogy a termékek nem, vagy csak kis mértékben tartalmaztak kimutatható mennyiségben nehézfémeket. A mosatlan és megmosott minták eredményei között nem volt kimutatható szignifikáns különbség.