Nyugodt volt az este a horgosi határátkelőnél

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Az MTI tudósítója szerint nyugodt volt a helyzet a horgosi régi határátkelőnél hétfő este, néhány órával a magyar határvédelmi szigorítások életbelépése előtt. A menekültek kisebb csoportokban érkeztek az átkelőhöz, ahova a szerb hatóságok irányították őket.


Egyik odaérkező csoport sem volt ötven főnél nagyobb, mivel a migránsokat a Horgos 2 nevű átkelőhöz autóbuszokkal szállították Szabadkáról, Magyarkanizsáról és Belgrádból. Kisebb tömeg csak 18 óra körül alakult ki, az első csoportot ugyanis ekkor engedték át a magyar határőrök.


A szerbiai menekültügyi főbiztosság hétfő este azt közölte, hogy a délszláv országban jelenleg mindössze ezer migráns tartózkodik. A horgosi–röszkei vasúti sínek mellett körülbelül százan várakoznak, a Horgos 2 határátkelő közelében pedig mintegy háromszázan. A közeli Magyarkanizsa pihenőhelyén este csupán 50-en, míg a szerb–macedón határ mellett fekvő presevói befogadóközpontban ötszázan várakoztak. A szerb fővárost is elhagyta a migránsok nagy többsége, ott a becslések szerint jelenleg 300-an tartózkodnak.

A főbiztosság azt is közölte, hogy a macedón határra, a miratováci sátortáborba kora este mintegy 1200-an érkeztek.

Nenad Ivanisevic szociális államtitkár Szabadkán kijelentette, hogy Szerbia nem fogadja vissza azokat, akiket Magyarország esetleg visszaküld, ha kell, akár a hadsereget is kivezénylik a határra. „Ha vissza akarják küldeni a migránsokat, akkor kénytelenek lesznek őket Görögországba visszaküldeni. Az volt az első európai uniós ország, ahova beléptek” – fogalmazott a szerb miniszter a magyar határ melletti városba tervezett emberi jogi konferencia előtt. Hozzátette, hogy Szerbia és Magyarország között toloncegyezmény van hatályban, amely a nemzetközi jogszabályokkal összhangban azt is meghatározza, hogy a visszatoloncolás a származási ország és az állampolgárság alapján történik.

Nenad Ivanisevic elmondta: Szerbia visszafogadja mindazokat, akikre érvényes a toloncegyezmény, de szerinte a szabályozás a migránsok többségére nem vonatkozik.