Nyugdíjpénztári csalások miatt emeltek vádat

Fotó: MTI / Földi Imre

-

Hűtlen kezelés miatt vádat emeltek korábbi nyugdíjpénztári csalások ügyében. Két ingatlanalap másfél milliárd forintos kárt okozott.


Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt vádat emelt a Budapest Környéki Törvényszék előtt a főügyész két ingatlanalap ügyében, amelyek a portfóliójukban lévő ingatlanok indokolatlan felülértékelésével többek között a magyar államot is megkárosították – közölte a Magyar Időkkel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi).

A feljelentést 2013-ban tette a hivatal, ez vezetett a K. Miklós és társai ellen megfogalmazott hivatalos vádhoz 2016 végén. Az eredeti vizsgálat a magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyonra irányult, ennek során jutott a hivatal arra, hogy a MAG Ingatlan Befektetési Alap és a NAP Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap mögött álló ingatlanvagyon túlértékelt. A vizsgálat célpontja az alapokat létrehozó Macrogamma Befektetési Alapkezelő Zrt. tevékenysége volt.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a befektetési jegyek teljesen elértéktelenedtek. A Kehi szerint a NAP és a MAG a bevett és elfogadott piaci gyakorlattól eltérően az ingatlanokat nem közvetlenül vette meg magánszemélyektől vagy cégektől, hanem offshore társaságok bevonásával üzleteltek, és ezek a cégek is kapcsolatban állhattak a Macrogammával.