Nyugdíjazták a kölni rendőrkapitányt

-

A rendőrség először elhallgatta, hogy menekültek voltak a nőket ért szilveszteri molesztálások elkövetői.


Idő előtt nyugállományba helyezték Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitányt, aki az elmúlt napokban bírálatok kereszttüzébe került. A Kölner Stadt-Anzeiger című német napilap információi szerint a hatvanéves rendőrfőnököt Ralf Jaeger tartományi belügyminiszter értesítette a felmentésről, illetve nyugdíjazásáról.

Albersnek azt vetették a szemére, hogy a támadások után nem tájékoztatta időben a nyilvánosságot a történtekről, és egyebek mellett a gyanúsítottak származásával kapcsolatos információkat tartott vissza.

A Kölner Stadt-Anzeiger című újság szerint a kölni rendőrség illetékesei szándékosan titokban tartották a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek eredetét. A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszter éjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni menekült, akik csak rövid ideje élnek Németországban.

Wolfgang Albers, a helyi rendőrség vezetője korábban azt mondta, az elkövetők egy nagyjából ezerfős csoportból kerültek ki, akik „kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak”.

Ezenfelül a szilveszteréjszakai rendőrségi bevetést is sokan bírálták, mások mellett Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter, aki óvott attól, hogy túlzott óvatosságból ne jelöljék meg a bűncselekmények elkövetőinek származását. Csütörtökön a Spiegel Online internetes portál azt írta, hogy a német szövetségi rendőrség egyik kiszivárgott belső jelentése szerint a német hatóságok elvesztették az ellenőrzést a szilveszteréjjel Kölnben kialakult helyzet felett, a rendőrök pedig attól tartottak, hogy súlyos sérültek, sőt akár halottak is lehetnek.