Nyugdíjasokról és bevándorlásról volt szó a parlamentben

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Az Országgyűlés keddi ülésén az Eximbank által nyújtott hitelekről, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásairól kérdezték a kormányt.


LMP: a letelepedési kötvényekkel megvalósították a bevándorlást az EU-ba

Demeter Márta (LMP) a nemzeti konzultációval kapcsoltban azt firtatta, megkérdezte-e a kormány a magyar embereket arról, hogy a fejük felett dönthetnek-e 20 ezer ember érdemi ellenőrzés nélküli beengedéséről az országba a letelepedési kötvény révén, csak azért, hogy fideszes körök megtömhessék a zsebüket.

Miközben milliárdokból kampány és nemzeti konzultáció folyik a nem létező Soros-tervről, addig a kormány a kötvényekkel "tudatosan megszervezte és megvalósította a bevándorlást" a teljes schengeni övezetbe. Szerinte a Fidesz lebontotta az ország biztonsági rendszerét, nem kormányoz, hanem bűnözői logikán szerveződő tevékenységet folytat.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: visszautasítja a képviselő Orbán Viktorra és a kormányra vonatkozó hazugságait, gyalázkodásait, és szerinte semmi alapja nincs az elmondottaknak. A miniszterelnök az uniós fórumokon mindig a magyar emberek biztonsága érdekében lép fel – mondta

Szerinte Magyarország a világ 10 legbiztonságosabb országa között van, a letelepedési kötvények pedig a gazdaság megerősödéséig jelentettek segítséget. A kötvényt igénylők négyszeres szűrőn mennek át, míg döntés születik kérelmükről, az ország biztonságát a kötvény nem veszélyeztette.


MSZP: a kormányt és a nemzeti konzultációt kell megállítani

Molnár Zsolt (MSZP) szerint a kormányt, valamint az álkérdéseket tartalmazó, pénzszórásról szóló nemzeti konzultációt és nem Brüsszelt kell megállítani, a kormány ki akarja vezetni az EU-ból az országot. Azt mondta: a szocialisták nem akarják lebontani a kerítést és nem akarnak felülről nyitott, kötelező betelepítési kvótát sem.

Az ellenzéki képviselő több ügyet is szóvá tett, amelyekre szerinte az egész magyar társadalom választ vár és amelyekben a hallgatás beismerést jelent. Molnár említette a Pharaon- és a Naffa-ügyet, Kiss Szilárd ügyét, az Arton Capitalnál történt betörést, a letelepedési kötvényt.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a képviselő vagy teljesen tájékozatlan, vagy félrevezeti a nyilvánosságot, hiszen az Európai Parlament a múlt héten döntött azokról a javaslatokról, amelyekről szól a konzultáció.

Magyarországot a gazdasági kiszolgáltatottságról, a megszorításoktól, az adóemelésektől, az illegális bevándorlástól és attól a baloldaltól kell megvédeni, amely feladta 1956-ot, mint közös magyar eszményt – mondta Dömötör, aki szerint Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője olyan értelmezést adott 1956-nak, miszerint valójában az ÁVO-sok voltak az áldozatok, és hogy október 23-án a szocializmusért kiállókat ünnepeljük, nem ünnepeljük viszont az ordas gyilkosokat, lincselő csőcseléket és a náci restaurátorokat.

Ilyen szavakkal jellemezte a forradalmárokat. Megáll az ész! – mondta Dömötör. Az államtitkár szerint nem magánakcióról van szó, hanem ez megtestesíti az egész baloldal hozzáállását 1956-hoz. 27 évvel a rendszerváltás után itt tart az MSZP, ez a párt ugyanaz a párt. Szerinte az MSZP botrányos magatartásával megalázza azokat, akik életüket adták a szabadságért.

"A szó, amit keresünk az a botrány, de közben találtunk egy másikat is, az pedig az, hogy szégyen" – mondta. Szégyen, hogy az MSZP 2017-ben megtagadja az '56-os hősök kiállását és ezzel mostani szabadságunk alapjait.

Az államtitkár szerint ez még egy ok arra, hogy "a mi politikai közösségünk büszkén és méltósággal emlékezzen a pesti srácokra", mert "az igazság náluk van és náluk is marad". Mert ha esik, ha fúj, a magyar szabadság népe és büszke az 1956-os hősökre.


Jobbik: Rákosi-rendszer nyolc évig állt fent, jövőre a Fidesznek is letelik a nyolc év

Staudt Gábor (Jobbik) szerint a baloldali kormányok a külső érdekeket kiszolgáló helytartók voltak, Orbán kormányai viszont földesúri, hűbéri rendszert építenek. A képviselő szerint lassan a Rákosi-korba lép a kormány, át és azt gondolja, hogy aki nincs vele, az ellene van, és azzal le kell számolni. A sajtóval is leszámolás a cél, ilyet demokráciában nem lehet megengedi. Staudt szerint félnek a véleményüket kifejezni a tanárok, a köztisztviselők, a rendvédelmi dolgozók. A félelemről szól az egész, hogy ne merjen szólni senki, ha a győztesekre írják ki a pályázatot.

A jobbikos politikus szerint 1956 valódi tanulsága az, lehet félelemre rendszert építeni, de a Rákosi-rendszer is nyolc évig állt fent, "jövőre önöknek is letelik a nyolc év".

Dömötör válaszában azt mondta, az a párt aggódik most a demokráciáért, amely az iráni Forradalmi Gárdát hozta volna választási megfigyelőnek, amely nem mondatta le azt a képviselőjét, akit kémkedéssel gyanúsítanak, amely sóval hintette volna be a kereskedelmi tévéket és amely az uniós tagság ellen kampányolt. Arról a pártól van, amely egy gárdát "ajándékozott" a magyar közéletnek, és amely kiszolgáltatta magát egy földesúrnak.

Vona Gábor Jobbik-elnök ünnepi beszédét Dömötör úgy értékelte: az pótbeszéd volt azoknak, akik az egyesült baloldali gyűlésre mentek volna. Szerinte Vona tervének az a lényege, hogy a Jobbik puszta hatalomvágyból feladja korábbi elveit, és kilúgoznak egy korábban nemzetinek tartott pártot. A Jobbik apránként kiiktat mindent a politikájából, ami kicsit is nemzeti.


KDNP: a kabinet megbecsüli a nyugdíjasokat

Harrach Péter (KDNP) a korrekciós nyugdíjemelésről azt mondta: az 1,6 százalékos volt januárban, míg az infláció 2,6 százalékos, az 1 százalékpontos különbséget januárig visszamenőleg novemberben kapják meg az idősek. Emellett nyugdíjprémiumban is részesülnek az érintettek, ennek felső határa mintegy 12 ezer forint, és ismét kapnak 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, vagyis novemberi és decemberi pluszjuttatásuk együttesen jóval 30 ezer forint felett lesz. A jelenlegi kabinet az elődjével ellentétbe megőrizte a nyugdíjak értékét – mondta.

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára azt mondta: az elmúlt években az ellenzék csak elvenni akart a nyugdíjasoktól, a Fidesz-KDNP-re viszont számíthattak, "biztonságot teremtettünk az idősek számára".

Emlékeztetett a 13. havi nyugdíj elvételére, miközben a multik ugyanúgy kivihették a "luxusprofitjukat". Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök retorikailag is kifejezte mindezt, amikor arról beszélt, hogy a férfiak az "öregecskedő feleségeiket" lecserélik – mondta Rétvári.


Fidesz: Brüsszel megkezdte a Soros-terv végrehajtását

Bóna Zoltán (Fidesz) az 1956-os eseményekre emlékezve kijelentette: a rendszerváltozás nagy erkölcsi adóssága, hogy az 56-os forradalmárok vérében és hazaárulásban fogant MSZMP jogutódja, az MSZP lett a demokráciában is a baloldal vezető ereje.

Az eszmei rokonság fennállásáról szólva utalt Szanyi európai parlamenti képviselő internetes bejegyzésére, amelyet összeegyeztethetetlennek nevezett a demokratikus jogállam alapértékeivel. A Fidesz álláspontját hangsúlyozva kijelentette: amennyiben az MSZP a forradalom saját jogelődje általi elárulásával ma már valóban nem azonosul, úgy Szanyi már nem lehetne az MSZP tagja.

Ha elvész a szabadság, elvész a függetlenség is – mondta. Nemzeti szuverenitásunk megőrzendő értékét támadja az Európai Parlament szakbizottságnak döntése, amely a Soros-tervet hajtja végre. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a magyar baloldal képviselője is megszavazta a jelentést, amely korlátok nélkül osztaná el a migránsokat. A brüsszeli bürokraták nem ösztönzik a határvédelmet sem – mondta.

Dömötör szerint ma nem szovjet tankok veszélyeztetik a függetlenséget, hanem a jogkörök lopakodó elvétele és az elhibázott bevándorláspolitika. Az EP szakbizottságának döntései – amelyeket a DK-s Niedermüller Péter is megszavazott –, állandó, kötelező elosztási rendszer létrehozását szorgalmazza, és a betelepítéseket oda irányítanák, amelyek a legrosszabbul állnak a befogadás terén. Mindez legjobban a visegrádi országokat érintené – mondta. Könnyebb lenne a bevándorló családok egyesítése, és büntetnék azokat a tagországokat, amelyek nem fogadtak bevándorlókat.

Az EP korábban egy másik döntést is hozott. A harmadik országból történő betelepítésre is létrehoznának egy rendszert, vagyis, mint mondta, elkezdték azoknak a terveknek a végrehajtását, amelyek a konzultációban szerepelnek.


MSZP: mikor vehetik birtokba a gyerekek a kabai tornatermet?

Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte, mikor tornázhatnak a kabai iskolások az új tornateremben. 2014. áprilisában 25 tanuszoda és 26 tornaterem megépítését támogatta a kormány, s Kabán tavaly decemberben kellett volna átadni az új tornatermet, de azt még most sem vehették birtokba a gyerekek.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára szerint a kabai tornaterem műszaki átadása-átvétele szeptemberben megtörtént, jogerős használatba vételi engedéllyel bír október 18 óta, használatának akadálya nincs.


A Jobbik a bírósági végrehajtói kar kommunikációs kiadásairól

A jobbikos Staudt azt mondta, hogy a bírósági végrehajtói kar tavaly 1,45 milliárdot, idén újabb 800 millió forintot költött tájékoztató kampányokra, tanulmányokra, illetve egyéb gyanús kommunikációs célokra. Nem gondolnák, hogy gyanús költések helyett a devizakárosultak megsegítésére is lehetett volna ezt az összeget fordítani? – kérdezte a jobbikos képviselő.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára szerint a korábbi rossz végrehajtói struktúrát átalakították, az ebből fakadó anomáliákat megszüntették. A végrehajtói kar a felvilágosító kampánnyal az adósokat szerette volna tájékoztatni a jogaikról, s arról, hogyan tudnak élni velük, részletfizetési lehetőséget kérni. Ennek keretében készültek el a tájékoztató filmek, illetve füzetek, amelyek segítséget nyújtanak. Ezek a költések ugyanakkor a kar büdzséjének a terhére történtek – mondta Völner.


Az LMP az Eximbank hiteleiről

Demeter (LMP) szerint egy általánosságban célszerű eszközt, a kötöttsegély-hitelezést a kormány nem célirányosan használ, s azt kizárólag a saját magánüzleti céljai szerint teszi. Szerinte ezeket a programokat a haveri cégeknek milliárdos hasznot hozó üzletekre használják. Azt kérdezte, milyen programok valósultak meg az Eximbank által nyújtott hitelekből, és milyen szempontok alapján választják ki a projektben részt vevőket.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta: a kötöttsegély-hitel program lényege, hogy a piacinál kedvezőbb feltételeket nyújtanak kevésbé fejlett országoknak. Ez nem adomány, ingyenes szolgáltatás, hanem hitel. Azt, hogy milyen fejlesztéseket valósítanak meg az érintett államok, az ő joguk, a belső eljárásrendjük alapján. Nem a magyar kormány mondja meg, mire használják fel, és kiket vonnak be, ugyanakkor számos országokban nagy sikerű programok valósultak meg – mondta.


Fidesz: az Európai Bizottság maga ellen nem indít kötelezettségszegési eljárást?

Gyopáros Alpár (Fidesz) azt mondta, hogy az Európai Bizottságnak saját maga ellen kellene kötelezettségszegési eljárást indítania. Szerinte az elmúlt években többször politikai indokból indult eljárás Magyarországgal szemben. Nem volna-e morálisan indokolt saját maga ellen is megindítani az eljárást a szerződéses határok feszegetése és áttörése miatt?

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára szerint Brüsszel politikai természetű vitarendezési módszerként, nyomásgyakorlási eszközként használja ezt a jogi eljárást. Magyarország a középmezőnybe tartozik az eljárásokat illően, de az látszik, hogy inkorrekt módon járnak el Magyarországgal szemben. Ezeket azért is tartja problémásnak, mert azt a kérdést feszegetik, hogy az Európai Bizottság kit is képvisel tulajdonképpen, egyes milliárdosok érdekeit vagy az unió 508 millió polgárát.


MSZP: miért marad el az 1-es villamos meghosszabbítása?

Kiss László (MSZP) azt kérdezte, miért marad el az 1-es villamos meghosszabbítása. Erről volt szó korábban, s ez a vonal kötné össze az óbudai temetőt és környékét a III. kerület legforgalmasabb részeivel. Mint mondta, maga Tarlós István főpolgármester akadályozta meg a projektet, ezt egy interjúban maga is elismerte. Valaha remélhető, hogy mégis megvalósul?

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára azt mondta: 2014-20 között a Külső Bécsi úti villamosvonal fejlesztésére 10 milliárd forint fejlesztési támogatás áll rendelkezésre, a támogatási összegen felüli eszközöket a fővárosi önkormányzatnak kell beszerezni. A főváros ugyanakkor a program leállításáról döntött azzal, hogy az erre szánt összeget átcsoportosítanák további alacsony padlós villamosok és trolik beszerzésére.

Ha felmerül olyan előre "nem felbecsülhető haszon", amelynek hatására a projekt megtérül, akkor a villamos meghosszabbítása 2020 után megvalósulhat.


Jobbik: vezessék be a diplomás bérminimumot

Hegedűs Lorántáné (Jobbik) azt sürgette, kezeljék érdemben a közszféra egészében jelentkező alulfizetettséget és bérfeszültséget. A minimálbér és a garantált minimálbér mellett be kellene vezetni a diplomás bérminimumot is.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: a kormány nem végzettség szerinti életpályamodellt vezetett be, hanem szakmai-ágazati életpályamodelleket, amelyek viszont igazodnak a végzettséghez. A közszféra minden ágazatában volt bérrendezés – mondta.


LMP: korrupciógyanús közbeszerzések

Hadházy Ákos (LMP) azt mondta, hogy már másodszor büntették meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központot korrupciógyanús közbeszerzés miatt. Kért-e vizsgálatot az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök?

Rétvári államtitkár úgy reagált: Hadházy azt kérte számon a kormányon, hogy miért nem egy külföldi cég nyert egy közbeszerzésen. Egyébként pedig ha valahol szabálytalanság történik, a jogorvoslati rendszer azt kiküszöböli – mondta.


Fidesz: nehéz megmondani, miért támadja az ellenzék a Földet a gazdáknak! programot

Pócs János (Fidesz) azt mondta: az Alkotmánybíróság szerint a Földet a gazdáknak! program nem ütközik az alaptörvénybe. A programot az ellenzék támadta meg, de az Ab megerősítette annak jogszerűségét. Szerinte nehéz megmondani, hogy az ellenzék miért támadja a programot. Az Ab ugyanakkor arra szólította fel az Országgyűlést, egészítse ki a földalaptörvényt.

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára azt válaszolta: reméli, pont került az ügyre, de az kiderült, hogy a földművesek csak a Fidesz-kormányra számíthatnak. Egyúttal jelezte, az Ab észrevételeit jogszabállyal akarják orvosolni, ehhez azonban kell az ellenzék is, mert kétharmados rendelkezésekről van szó.


Józsa István (MSZP) azt kérdezte, hogy mikor épül meg Őrmező és Kelenföldi pályaudvar közötti zajvédőfal, és felújítják-e valaha a pályaudvar épületét.

Fónagy azt mondta: az eddigi zajmérések nem érték el a határértéket, de a Kelenföld-Budaörs vasúti szakasz rekonstrukciója során a zaj elleni védekezés kérdését ismét meg lehet vizsgálni, és ha kell, meg lehet valósítani a zajvédő falat.