Nyugdíj helyett rock and roll a sírig

Fotó: MTI / Varga György

-

A magyarok 69 százaléka saját bevallása szerint a nyugdíjas évek alatt is dolgozni fog, vagy előbb meghal. A statisztika mást mutat.


Az emberek két dologban bíznak, ha a nyugdíjról van szó: még nyugdíjas koruk előtt meghalnak, vagy idős korukban is dolgozni fognak. A K&H reprezentatív kutatása szerint a 30 év feletti, aktív korú lakosság 69 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíjba vonulását követően is dolgozni fog, a válaszadók 34 százaléka viszont azt mondta, nem fogja megérni a 65 évet.


A statisztikák szerint egyiknek sincs nagy valószínűsége – talán az elhalálozásnak inkább. A KSH szerint 2014-ben 62 ezer férfi halt meg, közülük 19 ezren voltak 65 évnél fiatalabbak. Ugyanez a szám a nőknél jóval kisebb, 64 ezer nő közül nem érte el a tízezret a 65 évesnél korábban meghaltak száma. Tehát egyáltalán nem reális várakozás a nyugdíjas évek el nem érése – 2,6 millió nyugdíjas él ma Magyarországon.


Nem tud és nem is lesz képes

A nyugdíj mellett dolgozók számát meghatározni nem ennyire könnyű. A KSH szerint nagyjából 50 ezer 64 év feletti munkavállaló lehet. Ezt a kört kiegészíti a 100 ezer főnél jóval kisebb kört számláló nyugdíjas egyéni vállalkozó. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a betéti társaságok tagjai közül hány a nyugdíjaskorú, illetve hányan dolgoznak a fekete zónában. Mindazonáltal a 4,3 millió munkavállalóhoz, de akár a 2,6 millió nyugdíjashoz képest is rendkívül alacsony az idős korban is dolgozók száma – itt csak néhány százezer főről lehet szó.

Márpedig a kutatás szerint ennél sokkal nagyobb arányban terveznek dolgozni még a nyugdíjas évek alatt is – az nem derült ki, hogy ez a szándék a kor előrehaladtával csökken-e, illetve ha igen, akkor milyen mértékben. A statisztikák szerint egyértelmű, hogy a nyugdíjasok jelentős része nem tud és nem is lesz képes dolgozni.


Ingatag kérdés


Ez azt jelenti, hogy alapvetően be kell érniük az állami nyugdíjjal. Ezt azonban nem értékelik valami sokra, sőt. A megkérdezettek csak 16 százaléka gondolja, hogy kényelmesen vagy akár szerényen, de meg tud élni a nyugdíjából. 68 százalékuk szerint az állami nyugdíj nagyjából vagy egyáltalán nem lesz elég semmire, 16 százalék pedig úgy gondolja, hogy nem is fog kapni egy fillért sem.


Nem jellemző a megtakarítás

Ez ellen úgy lehetne tenni, ha még az aktív évek alatt elkezdenének a magyarok megtakarítani – önkéntes pénztári befizetéssel, nyugdíjbiztosítással vagy lényegében bármilyen más módon –, s a megtakarítással ki tudnák egészíteni az állami nyugdíjat. A K&H felmérése szerint azonban ez egyáltalán nem jellemző. Bár a 30 feletti magyarok 57 százalékának van valamilyen megtakarítása, ennek jó része inkább a hirtelen támadt kiadásokat hivatott fedezni. Kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítása csak a lakosság 22 százalékának van, ami rendkívül alacsony szám, ráadásul itt csak kismértékű javulás figyelhető meg. A nyugdíjbiztosításoknál látható némi bővülés, ám mindössze 100 ezer fő rendelkezik ilyen megtakarításokkal, vagyis ez bizonyosan nem segíti a majdani nyugdíjasok tömegét.

Összességében a magyarok igen jól látják helyzetüket: mindössze a megkérdezettek 22 százaléka gondolja, hogy fenn tudja tartani az aktív éveiben megszokott életszínvonalát vagy akár annál jobbat is. Ezzel szemben 44 százalékuk szerint valamivel, 34 százalékuk szerint sokkal rosszabb lesz a nyugdíjas életszínvonaluk még a megtakarításaikkal együtt is. Vagyis annak ellenére, hogy igen jól látják, hogy csak az állami nyugdíjra támaszkodva inkább a szűkölködés vár rájuk, mégsem tesznek érdemi lépéseket.

Azt a kutatás nem vizsgálta, hogy ennek mi az oka: fizikailag nincs miből félre tenni, vagy nem hajlandók ezzel foglalkozni.