Nyugati diplomaták előtt égünk, ha balhé lesz a Pride-on

Fotó: MTI/MTVA / Földi Imre

-

Minden eddiginél több nagykövetség támogathatja idén a Budapest Pride-ot. Megkeresésünkre több diplomáciai képviselet is jelezte: munkatársaik is részt vesznek a felvonuláson.


A tavalyi húsz után idén 25 nagykövetség jegyzi a Budapest Pride-ot támogató szolidaritási nyilatkozatot. Legutóbb az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svédország, Svájc és Szlovénia nagykövetsége támogatta a felhívást.

Idén Brazília, Görögország, Litvánia, Spanyolország és Új Zéland is csatlakozik.


„Támogatásunkról biztosítjuk”

„A 20. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket, és támogatjuk a békés és törvényes keretek között megvalósuló önkifejezésüket” – szól a nyilatkozat kezdőmondata.


Idén is lesz felvonulás – balhé szerencsére nem


A VS.hu-nak több követség is nyilatkozott a részvételről. A Brit Nagykövetségtől azt a választ kaptuk megkeresésünkre, hogy „a Brit Nagykövetség a korábbi évekhez hasonlóan az idén is támogatásáról biztosítja a Budapest Pride rendezvénysorozatot, és egyike lesz azon követségeknek, amelyek aláírták a a támogató közös nyilatkozatot. Nagyon fontosnak tartjuk az emberi jogok tiszteletben tartását, és elítélünk bármilyen megkülönböztetést nemre, etnikai hovatartozásra, életkorra, vallásra, szexuális orientációra és identitásra vonatkozóan”.

A felvonuláson személyesen is részt vesz a brit követség politikai osztályának vezetője, csakúgy, mint az olasz külképviselet egyik munkatársa is, de ott még nem dőlt el, pontosan ki. Paolo Di Giandomenico, az olasz követség munkatársa azt írta lapunk kérdésére, hogy mindig is figyelemmel kísérték a rendezvényt, ez természetesen idén is így van, a közös nyilatkozatot szintén aláírják.

Belgium képviselői ugyancsak jelen lesznek a felvonuláson és az eseménysorozat megnyitóján is. Jo Indekeu nagykövet azt nyilatkozta a VS.hu-nak, hogy „az a sokszínűség, amely a Pride-ban fejeződik ki


jól képviseli az emberi jogokat, a demokratikus értékeket,


melyek számunkra oly fontosak. Bármely elnyomás, erőszakos cselekedet bárki ellen szexuális orientációja, nemi identitása miatt, elfogadhatatlan és elítélendő.”

„Izrael az elmúlt 20 évben egyre nyitottabb, sokszínűbb, toleránsabb országgá vált, egyre fontosabb érték a társadalomban mások szexuális orientációjának elfogadása, ezért tartjuk fontosnak a Budapest Pride támogatását is” – mondta lapunknak Ilan Mor izraeli nagykövet. A diplomata szerint „Tel-Aviv mára szinte mágnesként vonzza az LMBTQ-közösség tagjait a világ számos országából”, így természetes volt, hogy támogatják, ha bárhol ilyen rendezvényt szerveznek.Ausztria azért is támogatja a fesztivált, mert Ralph Scheide nagykövet szerint „az EU-ban a homofóbia sajnos továbbra is nagymértékben elterjedt”. „Minden társadalom számára fontosak a kulturális értékek. Az egyetemes emberi jogok és az emberi méltóság viszont sohasem képezhetik alku tárgyát. Az államnak aktív kötelessége az LGBTI-személyek védelme. Remélem, hogy a 2015-ös Budapest Pride a tolerancia egy színes, békés ünnepe lesz, amely méltó e gyönyörű város világra való nyitottságához” – mondta Ralph Scheide.

A holland követség már az Amnesty International májusi, „A nemed a te dolgod, nekem csak tisztelnem kell” kampányában is részt vett, évek óta támogatói a Pride-nak is, támogatják az LMBT-plakátkampányt is, így természetes, hogy idén is ott lesznek. Csakúgy, mint a Finn Nagykövetség, melynek vezetője azt mondta a VS.hu-nak, országa külpolitikájának alapját jelenti, hogy minden, a diszkriminációval szembeni kezdeményezést támogassanak. „Finnország mindig támogatta a szexuális kisebbségeket. Mivel a finn külpolitika mindig is a konszenzuson és a folytonosságon alapult, minden okom megvan rá, hogy úgy gondoljam, ezek a most megalakult új kormány számára is alapvető értékek lesznek.”


A svéd nagykövetség szerint pusztán az a tény, hogy ez már 20. Budapest Pride, bizonyítja a budapestiek nyitottságát, elfogadását és nagyvonalúságát. A svéd nagykövet, Niclas Trouvé ugyanakkor hozzáteszi tiszteletben tartja azoknak a véleményét is, akik elítélik a melegek jogai melletti nyílt kiállást az utcán. Igaz a nagykövet nem osztja ezt a véleményt, szerinte éppen a pluralizmus és a kulturális sokszínűség az, ami a magyar fővárost a történelem során annyira érdekessé és ellenállhatatlanná tette a helyi lakosság és a látogatók számára egyaránt.