Nyugat.hu: Óriási autógyár épülhet, Szombathely és Debrecen versenyben

-

A nyugat.hu szerint a háttérben már önkormányzatok között is megy az ingatlanbiznisz, részben testületi felhatalmazás nélkül alkudoznak, és állítólag már a spekulánsok is rámozdultak a dologra.


„Az ország egyik legnagyobb autógyára épülhet fel Szombathelyen?” című cikkben a lap azt írja, hogy az indiai Tata autógyár építhet akár tízezer embert foglalkoztató üzemet Szombathely mellett, a volt katonai repülőtér területén, amely részben a városé, részben két falué, Söptéé és Gencsapátié, és ahol állítólag már földmintákat is vettek.

A nyugat.hu hivatalos megerősítést vagy cáfolatot nem tudott szerezni információihoz, de úgy tudja, Söpte és Szombathely között már folynak a nem hivatalos egyeztetések a Söpte által éppen Szombathely hitelének segítségével megvett terület sorsának rendezéséről; valamilyen megállapodást alá is írtak, állítólag ezt minősítette a söptei jegyző jogilag aggályosnak. A lap értesülései szerint lehetséges, hogy már a jövő hétre összehívják a szombathelyi önkormányzat rendkívüli ülését, talán azért is, hogy „tisztába tegyék” a beruházás ügyét, hiszen azért Debrecen is verseng.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium feltehetően a nyugat.hu cikkére reagálva adta ki az alábbi rövid közleményt:

A Nemzeti Befektetési Ügynökség több nagyberuházás Magyarországra hozataláról tárgyal. Ezek a nagyberuházások munkahelyek tízezreit teremthetik magyar emberek számára. Minden a nyilvánosság előtt és a háttérben zajló spekuláció nagymértékben rontja a tárgyalások sikeres kimenetelének esélyét.