Nyugalom van a horvát–szlovén határon

Fotó: ANADOLU AGENCY / Ales Beno

-

Rendeződött a helyzet a horvát-szlovén határon Sentiljnél. Az osztrák hatóságok péntek óta kisebb csoportokban engedik be a Közel-Keletről érkező migránsokat Ausztriába.


Csütörtökön többször is verekedés tört ki a határon feltorlódott többezres tömegben, a menedékkérők a kordonokat is áttörték. Péntek óta azonban folyamatos a bevándorlók fogadása az osztrák oldalon. Szombatra virradóra mindössze néhány százan tartózkodtak a két határ közötti senkiföldjén. A sentilji tranzitközpont fűtött sátraiban 3600-an éjszakáztak.

A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában két hét alatt 111 354 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Az elmúlt napokban számuk napi 8000-re csökkent. Pénteken 7539, szombatra virradóra újabb 1071 menedékkérő lépte át a horvát-szlovén határt. Horvátországgal és Ausztriával folyamatos az egyeztetés. A szlovén hatóságok egy helyen, Dobován engedik be a migránsokat az országba, és egy helyen engedik ki, Sentiljnél.

A horvát hatóságok arról számoltak be, hogy a nyomás a szerb-horvát határon is csökkent. A menedékkérők száma 4500-6000 főre tehető naponta.