Nyugalom és sorok – így indult a nap a szerb–magyar határnál

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Különösen a Kelebia–Tompa átkelőnél kell sokat várni. Röszkén a szerb oldalon még sok menekült vár, de csendben kezdődött a nap.


A SzegedMa.hu tudósítása szerint mintegy 4 kilométeres volt a sor a magyar–szerb határ kelebia-tompai átkelőjénél szerda reggel, éjszaka ugyanis csak itt, illetve a 90 kilométerrel távolabbi, béreg-hercegszántói átkelőhelyen lehetett Szerbiából Magyarországra jutni.

Hét órakor megnyílt a gyála-tiszaszigeti és a bajmok-bácsalmási átkelő is, ezeket a határátkelőket azonban csak a szerb állampolgárok, valamint az Európai Unió és Svájc állampolgárai használhatják.

Mint ismert, a horgos-röszkei és a királyhalom-ásotthalmi átkelők zárva vannak.

A SzegedMa.hu tudósítója Mórahalom és Ásotthalom között reggel 4-8 fős csoportokban látott mintegy 40 migránst, mindegyikük férfi volt. Ám a lap szerint valószínűleg nem jutottak messzire, mert hamarosan több szirénázó rendőrségi kisbusz jött szembe az úton, amelynek környékén egyébként nyugodt körülményeket észlelt a tudósító. Röszkéről és térségéből már elment az a több tucatnyi busz, amelyekkel az elmúlt napokban szállították a migránsokat. A röszkei vasútállomást is kitakarították már.


Nyugodt napkezdet Röszkénél

Az MTI szerint is csendesen indult a reggel mindkét horgos-röszkei határátkelőnél, a migránsok továbbra is abban reménykednek, hogy Magyarország megnyitja a határt, és bejuthatnak az Európai Unió területére.

Egy csoportjuk késő éjszakáig hangosan tiltakozott az M5-ös autópályán lévő határátkelőn felállított kapunál, ám hajnalban ők is aludni tértek a két átkelő közötti bozótos, füves területen kialakult rögtönzött sátortáborban.

Reggel többen is azt mondták, reményt adott nekik, hogy Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a helyszínre látogatott, és megígérte, hogy beszél magyar kollégáival. Stefanovic annyit mondott, hogy szerdán tárgyal magyar kollégáival a Horgoson kialakult helyzet kezeléséről, illetve arról, hogy mikor nyithatják meg az átkelőt a forgalom előtt. Kiemelte, azt reméli, csupán 48 órás lezárásról van szó, amely után normalizálódhat a közlekedés. Hangsúlyozta: Szerbia nem fogadhatja el azt, hogy a területére szállítsák vissza mindazokat, akiket nem fogadnak be az Európai Unióban, hiszen ezek az emberek csak áthaladtak Szerbián.

Stefanovic hangsúlyozta országa semmiféle erőszakot nem fog alkalmazni a migránsokkal szemben, ellenkezőleg, élelmiszerrel és vízzel, valamint minden szükséges eszközzel segíti majd őket. A helyszínen dolgozó önkéntesek úgy tudják, hogy szerdán vízcsapot állítanak fel a horgosi határátkelőnél, valamint arra is kaptak ígéretet, hogy mobil WC-ket visznek a sátortábor közelébe.