Nyomoznak az V. kerületi ingatlanbiznisz miatt

-


Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség az V. kerületi ingatlanértékesítések miatt. Ezzel az ügyészség hatályon kívül helyezte a rendőrség nyomozást elutasító határozatát. Erről Juhász Péter, az Együtt képviselője számolt be az MTI-nek, aki az ügyben feljelentést tett.

Az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője a főügyészség határozatát is eljuttatta az MTI-nek. A dokumentum szerint a nyomozás határidejét 2015. június 30-ig hosszabbították meg. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek hétfő este megerősítette, hogy hivatalból nyomozást rendeltek el az ügyben.

Juhász Péter feljelentésében azt állította: az V. kerületi önkormányzat az ingatlanvagyonának értékesítése során évek óta jogszabálysértő gyakorlatot folytat. Szerinte ebből 4 milliárd forint vagyoni hátrány keletkezhetett.

A politikus kifogásolta azt a modellt, amely szerint az önkormányzat az adott ingatlant előbb bérbe adta egy bérlőnek, aki aztán rövid időn belül vételi szándékot jelentett be az ingatlanra és azt kedvezményes áron meg is vette. A vevők Juhász szerint több esetben rövid időn belül jóval magasabb áron továbbértékesítették az általuk az önkormányzattól megvett ingatlant.

Az ügyészség szerint a nyomozóhatóság több iratot nem szerzett be. Megállapította azt is: "tény, hogy a közjegyzői iratokba foglalt bérleti szerződések határozatlan időre köttettek, de a bérlők rövid időn belül vételi nyilatkozattal éltek, és ilyen előzmények mellett a bérlet valóban formálisnak tűnik, amelynek egyetlen célja - jelenleg nem kizárhatóan - kizárólag a vételárkedvezmény megszerzése lehet".

Az V. kerületi önkormányzat korábban azt közölte, hogy mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el, "ezt jól bizonyítja az is, hogy a Gyurcsány-kormány közigazgatási hivatala soha nem kifogásolta a belváros hatályos törvényeken alapuló jogszabályait és vagyongazdálkodási gyakorlatát".

A kerület hétfői közleményében azt írta: semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott sem a Fővárosi Főügyészségtől, sem más illetékes hatóságtól. “Juhász Péter továbbra sem hajlandó elfogadni, hogy minden szenzációhajhász próbálkozásairól kiderült: vadjai nem álljak meg a helyüket” - írták. Hozzátették: az elmúlt időszakban minden hivatalos szerv jogszerűnek találta a Belváros gazdálkodását, többek között az Állami Számvevőszék jelentése is.