Nyomoznak a török CNN ellen, mert diktátorként utalt Erdoganra

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

Nyomozást indított Bayirkör tartomány legfőbb ügyészsége a CNN törökországi kiadása ellen, mert egy ellenzéki politikus ügyéről szóló riportban „a diktátor pere” feliratot használták, Recep Tayyip Erdogan török elnökre utalva.


A Today's Zaman török napilap beszámolója szerint a CNN Türk Kemal Kilicdaroglu török ellenzéki politikusnak, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetőjének ügyéről tudósított a múlt héten. Kilicdaroglu „mitugrász diktátornak” nevezte Recep Tayyip Erdogan államfőt annak kapcsán, hogy a rendőrség közel húsz török értelmiségit letartóztatott. A török államügyészség emiatt indított eljárást az ellenzéki párt vezetője ellen.


Török sajtóértesülések szerint Erdogan 30 ezer eurónak, azaz 9,5 millió forintnak megfelelő fájdalomdíjat és kártérítést is követelt. Erről az ügyről számolt be a CNN Türk.

Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő „sértések” miatt. Az esetek többségében a „sértések” miatt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok.